Tijdens het Amsterdam Fringe Festival worden er 5 awards uitgereikt: de Amsterdam Fringe Gold Award, de Amsterdam Fringe Silver Award, de Amsterdam Fringe Bronze Award, de Best International Performance Award en de The Grand Publieksprijs.
Amsterdam Fringe Awards
Alle drie de winnaars van de de Amsterdam Fringe Gold, Silver en Bronze Award worden geselecteerd door een internationale, professionele jury en gaan – als onderdeel van hun prijs – op tournee door Nederland met de Best of Fringe Tour. Voorwaarde voor het winnen van een Amsterdam Fringe Award is dat de voorstelling uit Nederland komt en kan reizen.
De hoofdprijs: een internationale tournee
De winnende voorstelling – de winnaar van de Amsterdam Fringe Gold Award – ontvangt naast de nationale tournee ook een bedrag van € 5.000, te besteden aan een internationale tour. Sinds 2008 hebben de winnaars gespeeld op Praag Fringe , Grahamstown Fringe (Zuid Afrika), Fringe NYC, Perth Fringe , Acco Festival , Edinburgh Fringe, Stockholm Fringe . In 2017 ging de winnaar van dit bedrag o.a. naar Brighton Fringe en Grahamstown Fringe (Zuid Afrika).
Buitenlandse producties dingen mee naar de Best International Performance award.
The Grand Publieksprijs
Naast de vier juryprijzen is er ook een publieksprijs: The Grand Publieksprijs. De winnaar van deze prijs mag met twee personen een nachtje doorbrengen in Sofitel Legend The Grand Amsterdam.
Prijzen in 2017
Winnaar Amsterdam Fringe Gold Award 2017
My Father Held A Gun – Sahand Sahebdivani, Raphael Rodan, Guillermo Celano & Iman Spaargaren
- De makers ontvangen een bedrag van € 5000,- te besteden aan een internationale tournee langs buitenlandse Fringe festivals.
- Daarnaast gaan zij op tournee in Nederland met de Best of Fringe Tour.
- Over winnaar My Father Held A Gun zei de jury: “My Father Held A Gun is een actueel en belangrijk verhaal over de oorlog en het effect daarvan op de mens. De voorstelling heeft een simpele, pure vorm en twee zeer sterke vertellers. Opvallend is de slimme manier waarop het verhaal zich ontvouwt, waarbij de vertellers en de personages inhoudelijk met elkaar verbonden zijn. Sahebdivani en Rodan spelen volledig in het moment en reageren snel op het publiek; zelden staan spelers zo ontspannen en sprankelend op het toneel. Ook de muzikale begeleiding is goed en ondersteunt het verhaal op een bijzondere manier. Kortom, een geweldige voorstelling en een hoopvol pleidooi voor vrede!“
Winnaar Amsterdam Fringe Silver Award 2017
Don’t Worry Be Yoncé – performance kollektiv PONY CAMP
- De winnaars van de Silver Award gaan op tournee in Nederland met de Best Of Fringe Tour.
- Over Don’t Worry Be Yoncé zei de jury: “Don’t Worry Be Yoncé is een energieke, vermakelijke voorstelling die op een overtuigende manier contact maakt met het publiek. De twee performers zorgen ervoor dat het publiek zonder gene meegaat in deze stoomcursus ‘Beyoncé zijn’. De voorstelling presenteert een interessante mix van bewondering en kritiek op het idool Beyoncé. De mix is goed doordacht en zit intelligent in elkaar. Op flitsende wijze presenteert performance kollektiv Pony Camp hun onderzoek naar deze pop-koningin en de manier waarop zij de ziel van de hedendaagse popcultuur belichaamt. Een serieuze tint krijgt de voorstelling als er kort wordt ingezoomd op feminisme. Zelfs wanneer je vooraf nog nauwelijks iets van Beyoncé weet, zal je na het zien van deze performance niet kunnen ontkennen: we willen allemaal een beetje Beyoncé zijn.
Winnaar Amsterdam Fringe Bronze Award 2017
De Gendermonologen – MACBRE
- De winnaars van de Bronze Award gaan op tournee in Nederland met de Best of Fringe Tour.
- De jury over De Gendermonologen: “De Gendermonologen creëert ruimte voor een thematiek die weinig besproken wordt en maakt deze op een concrete en ontroerende manier inzichtelijk. Interessant aan het werk is de keuze voor de acteurs en de verschillende praktische voorbeelden van de problematiek. De keuze van de makers om de man/vrouw rollen om te draaien en los te laten zorgt ervoor dat de toeschouwer blijft gissen wie man, vrouw en transgender speelt. De jury waardeert deze keuze, omdat het de toeschouwer confronteert met het eigen kijkgedrag. De benadering van Macabre is optimistisch en liefdevol en maakt deze thematiek universeel.”
Winnaar Best International Performance Amsterdam Fringe 2017
De Fuut – Bastiaan Vandendriessche
- De winnaar van de Best International Performance Award gaat in 2018 op tournee door Nederland met de Best of Fringe Tour.
- De jury over De Fuut: “Met een sterke tekst- en verhaalopbouw neemt Vandendriessche je mee in de onthutsende gedachten en verlangens van het hoofdpersonage. Waar hij zijn seksuele voorkeur eerst nog kan verpakken als onschuldige fantasieën, krijgt het steeds meer dwangmatige trekken. Met weinig anders dan de tekst ontwikkelt Vandendriessche dit sinistere verhaal dat de toeschouwer misselijk achterlaat. De jury waardeert dat de maker een dergelijk taboeonderwerp agendeert in het theater. Met zijn sterke performance weet Vandendriessche de toeschouwer als geen ander te verleiden en te manipuleren. Dit, gecombineerd met de sterke spanningsopbouw, maakt De Fuut tot de winnaar van de Amsterdam Fringe Best International Performance 2017.”
The Grand Publieksprijs 2017
Don’t Worry Be Yoncé – performance kollektiv PONY CAMP
Winnaars Amsterdam Fringe Gold Award sinds 2008:
2017 – My father Held A Gun – Sahand Sahebdivani, Raphael Rodan, Guillermo Celano & Iman Spaargaren
2016 – Macho Macho – Igor Vrebac
2015 – F U T U R I S T S – F U T U R I S T S
2014 – Pand 7090 – 7090
2013 – De Bevrijding van Boos Mannetje – Sjoerd Meijer
2012 – Florence Foster Jenkins – De Koude Kermis
2011 – Bye Bye World – Gehring & Ketelaars
2010 – Life is too good to be true – Het Geluid Maastricht
2009 – Papadag – Bert Hana
2008 – De Huilende Kers – Maarten Heijmans & Ian Bok