fbpx
FRINGE_logo.png

Becoming Tiger

Spendeer tijd met een tijger, reflecteer op (trans)identiteit en hoe wij sociale ruimtes vormgeven

Lux Sauer

Locatie: Nowhere, white studio

Datum:

duur van de voorstelling: 1 h 15 min

Hoe bepaal je wanneer een mens een tijger wordt en waar ligt de grens? In het innovatieve choreografische onderzoek ‘Becoming Tiger’ nodigen we je uit om tijd door te brengen met een tijger in wording en na te denken over (trans)identiteit. Deze interdisciplinaire performance – vergezeld van een tentoonstelling en nagesprek – laat je als publiek samen met het artistieke team door ruimte en tijd reizen en verkent thema’s zoals kijken en bekeken worden, passabiliteit, saamhorigheid en (on)gemakkelijkheid. Verken de tijger-binaire lijn en onderzoek de parameters van ergens voor doorgaan en ergens bijhoren.  

‘Becoming Tiger’ kan worden gezien als een voorstelling over trans-zijn, maar gebruikt de tijgermetafoor om het gesprek te verbreden voorbij transspecifieke narratieven. Kom en draag bij aan een vruchtbare grond voor een performatieve dialoog over onze sociale normen en ruimtes van saamhorigheid. 

De deuren gaan 15 minuten van tevoren open omdat er een expositie is die deel uitmaakt van de voorstelling!

Biografie

Lux Sauer is een danser en choreograaf gevestigd in Utrecht die op het snijvlak van somatische beweging, choreografie en beeldende kunst werkt. Lux’ talent ligt in het verleggen van grenzen, het maken van ruimte en het uitdagen van publiek binnen discoursen van (on)zichtbaarheid, privileges en mogelijkheden. Zijn speelse nieuwsgierigheid komt samen in een mix van verschillende praktijken waarbij beweging, stem, tactiel materiaal, choreografische instructies en betrokkenheid van het publiek deel uitmaken van het geheel. Zijn werk varieert van intieme één-op-één performances tot grotere choreografische tentoonstellingen, waarbij altijd een dialoog met het publiek wordt geïnitieerd. Lux’ manier van bewegen, denken en denken over beweging, is gevormd door het bestuderen van dans en choreografie vanuit verschillende invalshoeken. Bijvoorbeeld technische bewegingstraining en somatische technieken zoals Body Mind Centering, maar ook vanuit een academisch oogpunt op historisch, sociologisch, filosofisch en politiek vlak. Op het moment dat wij de systemen van ons lichaam verkennen, kunnen wij ook kennismaken met de systemen om ons heen. In zijn artistieke onderzoek en onderwijs streeft Lux ernaar een gemeenschappelijke basis te creëren door het integreren van een somatische praktijk, intuïtief denken en niet-hiërarchische methodologieën, om zo ruimte voor creëren een nieuwe vorm te geven. 

credits

Concept, choreografie en tijger: Lux Sauer

Dramaturgie: Jolijn de Wolf

Ruimte behouden: Iris van Peppen (somatisch expert), Vera Bonder (moderator nagesprek)

Prothesen: Milo van der Maaden – Your Rules Prosthetics

Adviseur Scenografie: Aina Roca

Beeld: Anna van Kooij 

Waarschuwing voor inhoud: De voorstelling bevat het tonen van realistische genitale protheses. Het publiek wordt uitgenodigd om voorafgaand aan de voorstelling aanwezig te zijn om de tentoonstelling te bekijken die bij de voorstelling hoort.