Best of Fringe Tour 2022

Van 9 maart t/m 14 april 2022 gaat Amsterdam Fringe Festival op tournee met de spraakmakende winnaars van het afgelopen seizoen. Vijf theaters door het land, twee voorstellingen per avond en vooral: buitengewoon veel talent. Zie de makers van de toekomst en laat je verrassen door spannende moves, scherpe humor, out-of-the-box visies en een dikke portie lef.

De winnaars van de Amsterdam Fringe Awards zijn (op alfabetische volgorde):

  • After The Echo van DeRonde/Deroo
  • Kibra Silensio van Ritzah Statia
  • Yogi Anni van Annica Muller

De voorstelling A Pole Tragedy van Sofie Kramer ontving een eervolle vermelding van de jury.

Speeldata Best of Fringe Tour:

  • 9 maart 2002 – Theater Walhalla – Rotterdam
  • 13 + 14 maart 2022 – Theater Bellevue – Amsterdam
  • 24 maart 2022 – Theater aan de Rijn – Arnhem
    • Te zien zijn: After The Echo en Yogi Anni
  • 4 april 2022 – Het Nationale Theater – Den Haag
  • 13 + 14 april 2022 – Theater Kikker – Utrecht

Kaartjes koop je (binnenkort) bij de desbetreffende theaters via de links hierboven.

VOORSTELLINGEN

After The Echo – DeRonde/Deroo
Geef ons een kick, sabel ons neer, bedek ons met glitter en laat ons weer naar de wolken kijken. Een opstand te midden van onze zinloosheid. Een iconische reis door de mist, een popsong, een hert en een honkbalknuppel. De visuele en fysieke mimevoorstelling After The Echo grijpt je bij de ballen en is tegelijkertijd een ode aan de melancholie. Een tegengif tegen polarisatie en eenzaamheid.

Over winnaar After the Echo zei de jury:
De jury is gegrepen door de visuele poëzie van deze voorstelling en noemt dit een performance met een onberispelijke scenografie. Het voelt alsof je in een andere wereld terechtkomt, eentje die je omsluit maar dan op een prettige manier. Impactvol, ontroerend en, om een van de juryleden te citeren: “freaking magical”. De fysieke uitvoering is van een verbluffende kwaliteit en uitgevoerd door twee sterke performers die als duo erg op elkaar ingespeeld zijn. De surrealistische en geestige sfeer die in deze voorstelling wordt gecreëerd, is een inspirerende belofte van een nieuwe generatie magnifieke mimemakers.

After The Echo is te zien in Rotterdam, Amsterdam, Arnhem en Utrecht | Taal: LNP | Duur: 35 min.

Kibra Silensio – Ritzah Statia

Hoe dealt de nieuwe jonge Caribische generatie met moeilijke en traumatische ervaringen? Vooral in een community waar je opgroeit met een “omdat ik het zeg” en “suck it up” attitude. Wat is het effect van het onderdrukken van emoties op latere leeftijd? En hoe ga je hiermee om?  Kibra Silensio is een fysieke solo over de zoektocht naar een nieuwe identiteit. Door middel van muziek en beweging probeert Ritzah Statia te breken met de regels waarmee zij is opgegroeid om zo zichzelf terug te vinden en te gaan staan voor wie ze is.

Over winnaar Kibra Silensio zei de jury:
De jury was geraakt door deze intieme voorstelling. Het slimme gebruik van muziek en lichamelijkheid maakt deze voorstelling tot een zeer gelaagde en intrigerende solo. De performer plaagt het publiek, laat ze binnen en laat ruimte voor mysterie en meerdere interpretaties. En dat alles terwijl het stuk prachtig transformeert van kwetsbaar naar vol kracht. De jury was erg onder de indruk van de onconventionele en urgente manier van verhalen vertellen die werd gebruikt om een licht te werpen op zowel zeer persoonlijke als maatschappelijke worstelingen.

Kibra Silensio is te zien in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht | Taal: NL | Duur: 60 min.

Yogi Anni – Annica Muller
‘Get enlightened ASAP..!’ Step into the world of self-realisation, great promises and new age drama-content. Yogi Anni is a tragicomedy about an American yoga-vlogger who gets trapped in her search for salvation in a ripped-up world. Based on personal engagement and inspired by yoga lectures, vlogs, tutorials and TEDtalks. Yogi Anni is edgy entertainment with real content. ‘Today it’s all about the core! The core of yoga, the core of life and the core of suffering.’

Over winnaar Yogi Anni zei de jury:
Deze voorstelling van een sterke performer overtuigt van begin tot eind met een slimme, meeslepende show. De voorstelling begint enigszins overdreven positief, maar al snel verschijnen er kleine scheurtjes in het glanzende oppervlak, die het publiek naar een donkere en persoonlijke bekentenis leiden. De intelligente evenwichtsoefening tussen oprechtheid en ironie, maakt dat het publiek op het puntje van hun stoel zit. Een intrigerend verhaal over een zoektocht naar genezing, eindigend met een pleidooi om beter voor onszelf en de wereld te zorgen – waarbij je ook blijft zitten met de vraag: zijn we opnieuw in dezelfde val gelopen?

Yogi Anni is te zien in Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht | Taal: ENG | Duur: 45 min.

A Pole Tragedy – Sofie Kramer
A Pole Tragedy is een zoektocht naar vrouwelijke autonomie en lichamelijke zelfbeschikking in een door mannen gedomineerde wereld. Gefascineerd door Euripides’ beroemde tragedie verkent Sofie Kramer het grijze gebied tussen geweld en erotiek. Met Iphigenia als haar heroïsche alter ego probeert zij zich over te geven aan de zoete dood, in een zweterig duet tussen haar lichaam en een metershoge paal, die zij bespeelt met haar lijf als een muziekinstrument. Het harde, onbeweeglijke, glimmende stuk staal komt tot leven in deze duistere vrouwenfantasie.

Over de eervolle vermelding van A Pole Tragedy zei de jury:
Met een verrassende combinatie aan elementen, zet deze performer een spektakel neer dat zowel krachtig als intelligent is. Tekst, beweging en geluid worden perfect samengebracht tot een feministische draaikolk. De jury prijst deze voorstelling om haar originaliteit. De performer mengt het klassieke met het moderne, en het persoonlijke met eeuwenoude verhalen. Dat zorgt ervoor dat deze voorstelling een echte aanzet geeft tot gesprek.

A Pole Tragedy is geen winnaar van het Amsterdam Fringe Festival, maar heeft wel een honourable mention van de jury gekregen en is te zien in Amsterdam en Utrecht | Taal: NL | Duur: 45 min.

Foto’s: Annelies Verhelst

Fractal Collective
Op een aantal avonden zal Fractal Collective een korte pauze act verzorgen. Met hun urban dance voorstelling From the Streets to the Seats stonden zij in 2019 op Fringe.