fbpx
FRINGE_logo.png

Extremist Alice

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een dappere transgender activiste die uit Rusland naar Nederland is gevlucht

Vladlena Sandu  

Locatie: Perdu

Datum:

duur van de voorstelling: 1 h

“Ik heb politie nodig, ik heb politiek asiel nodig.” Een stap om afscheid te nemen van het verleden en een nieuw leven op te bouwen. Maar om een nieuw leven te beginnen, moet je je alles herinneren wat er vroeger is gebeurd en de immigratieambtenaren vertellen over je verleden.  

Alle vluchtelingen doorlopen deze procedure (in 2023 vroegen ongeveer 50.000 mensen, waaronder Alice, asiel aan in Nederland). Door haar verhaal te delen met immigratieambtenaren in de gevangenis op Schiphol, hoopt Alice vrijheid en een nieuw thuisland te vinden.  

Een persoonlijke en ontroerende theatervoorstelling die het verhaal vertelt van Alice, een transgender activiste die opgroeide in Rusland, waar haar eigen identiteit te maken kreeg met politieke onderdrukking. 

Biografie

Vladlena Sandu werd geboren in de Krim, in Oekraïne (USSR). Na de scheiding van haar ouders verhuisde ze naar de geboorteplaats van haar moeder, Grozny, in de Tsjetsjeense Republiek. In 1994 begon de Tsjetsjeense Oorlog, en ze groeide op gedurende vier jaar onder oorlogsomstandigheden. 
In 2016 studeerde ze af aan het VGIK, op het gebied van filmregie.  
In 2019 studeerde ze af aan de Studio van theaterregie.  
De afstudeerdocumentaire “Holy God” gaat over Sandu’s herinneringen aan de Tsjetsjeense oorlog. “Holy God” werd geselecteerd op vele internationale filmfestivals (Leipzig DOC, Rotterdam Film Festival, enz.) en won verschillende prijzen.  
De volgende film “Eight Images from the life of Nastya Sokolova” ging in première op het Rotterdam Film Festival en werd bekroond met de Silver Eye Award 2018 door het Institute of Documentary Film (Tsjechië).  
Bij het begin van de Russische oorlog tegen Oekraïne (maart 2022) ontsnapte Sandu uit Rusland. Nu woont en werkt Sandu in Amsterdam. 
Daar kon ze “No Nation Without Culture” voltooien, die op vele festivals werd geselecteerd en de prijs voor Beste Korte Film 2023 won op het GoEast IFF (Duitsland). In 2023 regisseerde Sandu een nieuwe autobiografische theaterproductie, “The Rainbow Cinema”, die de Best Amsterdam Fringe 2023 Award ontving. 

credits

Tekst: Vladlena Sandu (she) 

Spel: Donna Demoon (she) 

Artistieke ondersteuning: Paulien Geerlings and Nina van Tongeren 

Productionele ondersteuning: de Toneelmakerij