Fringe Fridays

Jong theatertalent op de planken in een monument. ’t Zonnehuis in Amsterdam Noord, gebouwd als verenigingshuis voor arbeiders van de NDSM, ademt met het authentieke art deco interieur nog altijd de sfeer van de jaren ’30. Elke eerste vrijdag van de maand zorgt onbekend en ongekend talent dat eerder te zien was op Amsterdam Fringe Festival voor eigenzinnige voorstellingen.

PROGRAMMA EN KAARTVERKOOP

N>A>M – Non Aligned Movement van Christian Guerematchi
Vrijdag 15 oktober 20:30 uur
Zie voor meer informatie hieronder
Tickets (regulier € 15, Huisvuilpas Noord / Vrienden Stadsherstel € 10, Stadspas groene stip € 5, We Are Public €0) via deze link.

Leeuwenkind – Luan Buleshkaj 
Vrijdag 12 november 20:30 uur – wegens omstandigheden afgelast
Zie voor meer informatie hieronder
Tickets (regulier € 15, Huisvuilpas Noord / Vrienden Stadsherstel € 10, Stadspas groene stip € 5) via deze link.

ELEPHANT in the room – Eva Layla Akiska
Vrijdag 10 december 20:30 uur
Zie voor meer informatie hieronder
Tickets (regulier € 15, Huisvuilpas Noord / Vrienden Stadsherstel € 10, Stadspas groene stip € 5) via deze link.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

N>A>M – Non Aligned Movement van Christian Guerematchi
N>A>M> (Non Aligned Movement) is een zoektocht naar de zwarte Europese identiteit en de codes van het zwarte lichaam. Choreograaf Christian Guerematchi en muzikante Shishani hebben beide wortels in zowel Europa als Afrika. Ze laten zich voeden door hun eigen achtergrond. In combinatie met de stemmen en bewegingen van de Afrikaanse diaspora gaan ze in N>A>M> (Non Aligned Movement) op een epische afrofuturistische reis naar de Balkan.

Christian Guerematchi werkte als danser o.a. bij het Ballet Kiel in Duitsland en bij Compagnie Thor in België. Sinds 2006 woont en werkt Christian in Nederland en sinds 2008 is hij gelieerd aan ICK Amsterdam. Als maker werkte hij samen met World Opera LAB en Keren Rosenberg en produceerde hij de voorstellingen White Noise (2019) en N>A>M> (2020).

Concept/choreografie/productie: Christian Guerematchi
Muziek/geluid: Shishani
Tekst/Dramaturgie: Gita Hacham
Kostuums/Design: Jonathan Ho
Creative Director: PINKB!NK
Fotografie: Alwin Poiana
Mede mogelijk gemaakt door: ICK Amsterdam & AFK

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Leeuwenkind – Luan Buleshkaj
In zijn eerste solovoorstelling Leeuwenkind, kaart de Amsterdamse spoken word-artiest Luan Buleshkaj zowel persoonlijke als actuele onderwerpen aan. Thema’s als opgroeien in Amsterdam-West als enig kind met een alleenstaande moeder, de oorlog in Kosovo, mannelijke kwetsbaarheid, multiculturaliteit en vriendschap spelen een belangrijke rol. Ook stelt Luan alledaagse onderwerpen aan de kaak door middel van woordkunst, muziek en humor. Luan wordt muzikaal ondersteund door gitarist Yassine Belghanch. De regie is handen van Soufiane Moussouli, die zijn strepen in de Nederlandse theaterwereld al volop heeft verdiend.

Luan is een woordkunstenaar in de breedste zin van het woord en is al een tijd bezig met spoken word. De Albanese Amsterdammer uit De Baarsjes maakte daarvoor vooral naam als battlerapper (L-Deep) bij het platform Punchout Battles. Sinds Luan entree maakte in de poëziewereld stond hij al op vele gerenommeerde podia in Nederland.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

ELEPHANT in the room – Eva Layla Akiska

‘Wraak is als een woud en in een woud verdwaal je makkelijk..’

Deze one-woman show, deze epische monoloog vertelt het verhaal over verlangens naar wraak, gerechtigheid en hoe een goed mens te zijn.
Eva Layla gaat als een modern roodkapje de strijd aan met haar wolf. Maar hoe ga je het gevecht aan als de wolf je bloedeigen familie is? In het oorspronkelijke sprookje doodt de jager de wolf, maar wat doet Eva Layla?

‘Als iemand jou of een geliefde iets aandoet, groot of klein, dan mag je je daar kwaad over maken. Dat is toch menselijk? Dat is toch gezond?’

Dit is onderbuik taal.
Dit gaat niet over de andere wang toekeren.
Dit gaat over jou en mij. Dit gaat over de grote olifant.
Dit is het gesprek waar je al veel te lang op hebt gewacht.
Hier kunnen we nooit meer omheen.

Concept, tekst en spel: Eva Layla Akiska
Regie: Stephanie van Batum
Sound & Video: Tatiana Rosa
Lichtontwerp: Durante van Kuijk
Geluidstechnicus: Rinse de Jong
Tekstuele bijdrage: Bart van den Donker en muzikale bijdrage: Yann Faussurier

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Fringe Fridays is een samenwerking van Stichting Stadsherstel Cultureel, ’t Zonnehuis, Stichting Janivo en Amsterdam Fringe Festival.