fbpx

Amsterdam  Fringe Methodiek

Het Amsterdam Fringe Festival heeft een unieke manier om makers te begeleiden.
Onze methodiek is gestut op het bereiken van een diverse groep aan artiesten, en hen een zo goed mogelijk, maatgericht en veilig traject te bieden om zich verder te ontwikkelen als professionele kunstenaars. 
Diversiteit voor Fringe betekent erkenning dat iedere maker anders is en een ander soort begeleiding nodig heeft om te floreren. 
Fringe creëert een community van makers die elkaar verder helpen door netwerken te delen, elkaar te helpen en expertise te delen. Het maken van een veilige en energieke ruimte voor makers om elkaar te ontmoeten, is cruciaal. 

We hebben onze methodiek samen met schrijver Simone Zeefuik uitgegeven. Vanaf september is deze hier gratis te downloaden. In het Engels, want ons netwerk is internationaal. 
Deze methodiek is door iedereen vrij om te gebruiken, hopelijk inspireert het je.

 
Wil je meer weten?
Wil je samenwerken, kennis delen of feedback geven?
mail naar info@amsterdamfringe.nl

Bedankt voor je interesse in de Amsterdam Fringe methodiek!

Na 18 jaar het festival te hebben gerund, hebben we in 2024 de tijd genomen om het rustiger aan te doen, na te denken en te reflecteren op onze werkwijze; Hoe leggen we contact met kunstenaars? Waarom is diversiteit zo cruciaal voor de kunsten? Wat betekent het om te werken langs de rafelranden van de kunsten, van verhalen en de stad? Hoe helpen we kunstenaars om de volgende stap in hun professionele carrière te zetten?

Met de hulp van schrijfster Simone Zeefuik en beeldend storytelling agentschap’LAMEIAE‘ hebben we onze methodologie vertaald in een kaart die je op een speelse manier door je brainstorm leidt. Een moderator voor je gesprek, in spelvorm.

Op dit moment is de Amsterdam Fringe Methodiek enkel in het Engels te lezen/beluisteren. Er wordt gewerkt aan een Nederlandstalige versie.

 

Klik op de onderstaande knop om de volledige methodiek te downloaden en te verkennen. 

Connected by Fringe

Het Amsterdam Fringe Festival is geen eindstation voor de maker, maar een startpunt.
Door middel van workshops, individuele begeleiding en het bieden van speelplekken, zorgen we ervoor dat makers na Fringe kunnen doorstromen in de podiumkunsten. 
  • Winnaars van de Fringe At Best (FAB- Awards) worden persoonlijk door ons artistieke team begeleid in het vinden van andere speelplekken als festivals en podia. Dit vergt maatwerk, want elke voorstelling heeft een ander soort podium en traject nodig. 
  • De winnaar van het International Bursary Award krijgt een geldsom mee en wordt gekoppeld aan een internationaal Fringe Festival naar keuze om daar te spelen. 
Maar ook niet winnende Fringe makers worden actief gekoppeld aan podia, festivals en productiehuizen waar ze goed bij passen. 
Daarnaast wordt Amsterdam Fringe Festival regelmatig gevraagd om te cureren voor andere events en festivals. 
Al deze speelplekken van makers waar AFF actief een rol in heeft gespeeld, noemen we ‘Connected by Amsterdam Fringe’. 

How2Fringe workshops

Het Amsterdam Fringe team verzorgt 6 maanden lang workshops voor Fringe makers, met als belangrijkste doel om hen een stap verder te helpen in hun professionele carrière als kunstenaars. 
Iedere How2Fringe workshop is zorgvuldig in elkaar gezet en bestaat uit een informatief deel én uit speeddates met mensen die in de kunsten werken en deze makers verder kunnen helpen in hun carrière. 
 
De workshops zijn Engelstalig, om makers die nog niet lang in Nederland wonen niet uit te sluiten. 
 
Ben je (geen Fringe) maker maar wel geïnteresseerd? 

Geef je ook workshops aan makers en wil je samenwerken of sparren? 
We delen onze kennis graag, zolang het meer makers bereikt en hen een stapje verder kan helpen. 
info@amsterdamfringe.nl 
 

Inhoud van de workshops: 

How2Fringe # 1: Hoe werkt Fringe, hoe werken andere festivals en wat kunnen makers hier halen?

How2Fringe # 2: Een diepduik in fondsenwerving, aanvragen schrijven en begrotingen maken. Met speeddates met meerdere fondsen, waar de makers vervolgens subsidieaanvragen mogen indienen. 

How2Fringe # 3: Marketing. Wat is dat en wat heb je er als maker aan? Waar begin je en hoe zorg je dat je hiermee meer publiek werft? 

How2Fringe # 4: Het professionele veld. Welke mensen kunnen jou als maker verder helpen, en hoe benader je deze mensen? Met speeddates met diverse programmeurs, directeuren, recensenten en talentontwikkelaars. 

How2Fringe # 5: Social media. Tips en tricks voor makers om met social media een groter bereik te krijgen én zichzelf te profileren. 

Fringe Doorboekingen

Amsterdam Fringe als startpunt

Een van de hoofddoelen van het Amsterdam Fringe festival (AFF) is om haar makers zo zichtbaar mogelijk te maken zodat zij worden opgepakt en hun voorstellingen doorgeboekt. Het team van AFF zet haar grote netwerk in, en helpt mee in met de matching.

2024
De teller staat in oktober 2024 op meer dan 70 doorboekingen van AFF-acts via ons netwerk.

Hoogtepunten van nationale podia:
De Schuur (Haarlem), Bijlmer Parktheater, CC Amstel, Frascati, theater Bellevue (Amsterdam) en Grand Theater (Groningen).
Hoogtepunten van niet-theaters en festivals:
Murf/Murw festival (Tilburg), WORM (Rotterdam), Festival Parade (meerdere steden), Patronaat (Haarlem), Moving Futures Festival (meerdere steden), Circusstad (Rotterdam), Festival Boulevard (’s-Hertogenbosch), Mezrab, Club Church en Rederij Lampedusa (Amsterdam) en Oerol Festival (Terschelling).
Internationale doorboekingen:
Tessaloniki Fringe Festival (Griekanland), Electropark Festival (Genua, Italië), Stockholm Fringe Festival (Zweden), Istanbul Fringe Festival (Turkije), Britney X Festival (Keulen, Duitsland) en Edinburgh Fringe Festival (VK).
Ben je geïnteresseerd in Amsterdam Fringe makers? Wil je meer weten of samenwerken?
Stuur een mail naar farnoosh@amsterdamfringe.nl
2023
In 2023 waren er meer dan 80 doorboekingen van AFF-acts via ons netwerk.
Een paar voorbeelden van nationale podia:
Ins Blau (Leiden), CC Amstel, Frascati theater, theater Bellevue (Amsterdam), Verkadefabriek (’s-Hertogenbosch).

Voorbeelden van niet-theaters en festivals:
Boring Festival (Haarlem), Club Church en Mezrab (Amsterdam), Ekko (Utrecht), Queer Arts festival (’s-Hertogenbosch), Festival Parade (meerdere steden), Moving Futures Festival (meerdere steden), Amsterdam Storytelling Festival en Oerol Festival (Terschelling).

Internationale doorboekingen door:
Electropark Festival (Genua, Italië), Brighton Fringe Festival (VK), Hollywood Fringe Festival (VS), Gorki Theater (Berlijn, Duitsland), Istanbul Fringe Festival (Turkije), Lagos Fringe Festival (Nigeria)
 

Begeleiding makers

Het Amsterdam Fringe team besteedt veel tijd en aandacht aan het begeleiden van makers.
Via de How2Fringe workshops, maar ook in kleinere groepen en door individuele begeleiding. 
Want, werk je met zo’n diverse groep aan makers vanuit zulke uiteenlopende disciplines, uit verschillende landen en met zulke verschillende achtergronden, dan is maatwerk cruciaal.

Begeleiding kan gaan over iemand helpen een netwerk op te bouwen, fondsen te werven of ervoor zorgen dat makers zich gehoord, gedragen en veilig voelen in de culturele sector. 

Wil je meer weten over onze werkwijze? Vanaf september kan je hier meer over vinden en onze methode gratis downloaden.