fbpx
FRINGE_logo.png

Iraqi Bodies

Een audiovisuele dansvoorstelling die de impact van migratie en ontheemding op het lichaam verkent 

Liza Sulaiman 

Locatie: CC Amstel, studio

Datum:

duur van de voorstelling: 40 min

‘Iraqi Bodies’ is een audiovisuele dansvoorstelling die de diepgaande impact van migratie en ontheemding op het lichaam verkent. Samen met danser Ali Zanad onderzoekt maker en danser Liza Sulaiman hoe drastische veranderingen in landschap en geschiedenis zich fragmentarisch in het lichaam manifesteren.  

Reis via beweging en beeld af naar een poëtisch universum, ondersteund door de Arabische teksten van Khazal Al-Majidi, waar het lichaam rouwt om een utopisch verleden en transformeert tot het dystopische landschap dat ooit thuis was: bewegend tussen hier en daar, tussen nu en toen.  

Iraqi Bodies zoomt in op de rouwgevoelens van leden van de Irakese diaspora, terwijl het een ode brengt aan ieder lichaam dat noodgedwongen moet vluchten en het vertrouwde achter zich laat. 

Biografie

Liza Sulaiman groeide op in Amsterdam binnen een Irakese en Belarussische familie. Op haar twaalfde begon zij met hiphoplessen bij Solid Ground Movement en danste ze in meerdere producties van Alida Dors en Bryan Druiventak. Na het behalen van een Bachelor in Rechten (2015) startte Liza met de Contemporary Urban dansopleiding aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten, waar zij afstudeerde in de richting Choreografie (2021). In de daaropvolgende jaren werd Liza ondersteund door Theater DeSingel Antwerpen en ICK Amsterdam en werkte ze aan projecten in Nederland en België.  

Met haar werk wil Liza een brug creëren richting de tragiek in onszelf en in de wereld. Zij richt zich op de beelden waar wij liever van wegkijken, de onvertelde verhalen en verdrongen gevoelens. Liza onderzoekt hoe we ons verhouden tot het eigen lichaam en andere lichamen binnen een onrechtvaardige wereld. Ondanks de beladen thematieken, is Liza op zoek naar de nuances van de menselijke ervaring. Het balanceren op de grens van opschudding en verstilling, tragiek en komedie, afstand en nabijheid, connectie en disconnectie. Liza poogt hiermee zowel de breekbaarheid als veerkracht van de menselijke conditie te belichten en belichamen. Met een poëtische hoop om de harmonie binnen onszelf en met elkaar te vinden. 

credits

Dansmaker / performer: Liza Sulaiman – (Audiovisuele) performer / Co-maker : Ali Zanad – Tekst: Khazal Al-Majidi – Muziek: SenyawaMenuju Muara (fatalism remix) – Artistieke coaching: Suzy Blok – Dramaturgisch advies: Astrid Klein Haneveld, Sophie Cohlen – Foto: Alwin Poiana – Mede mogelijk gemaakt door ICK Dans