jun

22

2020

Amsterdam Fringe Festival ook in 2020 gewoon live

Van 3 t/m 13 september vindt Amsterdam Fringe Festival in real life plaats: een showcasefestival voor nieuw, jong en ongetemd talent dat nog niet op de mainstream podia te zien is. Elf dagen lang theater, dans, muziek, performance en experiment in de kleine theaters en op onverwachte plekken door heel Amsterdam. Op gepaste afstand en volgens de richtlijnen van het RIVM, maar net zo ‘fringe’ als anders. Begin juli maakt Amsterdam Fringe Festival het programma bekend en op 3 augustus start de kaartverkoop.

De ambitie om met het festival door te gaan stond bij de organisatie de afgelopen maanden voorop. Maar het was lange tijd niet zeker of, en in welke vorm, dat mogelijk was. De regelgeving rond het Corona-virus zorgt voor een substantieel lager aantal beschikbare stoelen in de theaters. Aukje Verhoog, directeur van Amsterdam Fringe Festival: “De kracht van ons festival, de grote pluriformiteit en diversiteit in makers en performances, zorgde voor een ingewikkelde uitdaging. Hoe kunnen we met verminderde capaciteit toch voldoende ruimte bieden aan bijna 60 voorstellingenDoor de flexibiliteit en creativiteit van de makers, speellocaties en ons eigen team hebben we deze puzzel toch kunnen leggen.” 

Experiment staat centraal
Niet omdat het moet, maar omdat het kan’, is achter de schermen het motto geworden van Amsterdam Fringe FestivalSommige projecten bleken dit jaar artistiek, productioneel of financieel onhaalbaar. Daar moeten we ons bij neerleggen. Het is niet ons doel om het onmogelijke mogelijk te maken. Maar waar en wanneer het kan, laten we geen ruimte voor experiment onbenut”, verklaart Aukje Verhoog. Een aantal makers past hun stuk aan om, in plaats van in een theater, op alternatieve plekken te kunnen spelen. Zo vind je een ‘live-podcastdoolhof’ in het Vrij Paleis en performances in het peepshowpaleis van De Warme Winkel in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond. Ook treedt één van de performers op vanuit een gigantische opblaasbal. Sommige locaties, zoals het Compagnietheater en De Meervaart, stellen dit jaar hun grote zalen beschikbaar en de kleinere locaties zijn extra creatief met intieme opstellingen. Zo ontstaat er toch voldoende capaciteit om de voorstellingen op te voeren.

Nog steeds Fringe
Zo blijft deze 15e editie ‘gewoon’ Fringe: een showcase van jong talent, met vernieuwende performances en op bijzondere locaties. Aukje Verhoog: “In die zin is het een heel normaal jaar. Elke editie gaan de makers buiten de gebaande paden, zowel in vorm als verhaal. Het enige verschil is dat de omstandigheden nu nét zo uitzonderlijk zijn als Amsterdam Fringe Festival zelf.”