sep

13

2020

Dit zijn de winnaars van Amsterdam Fringe Festival

Op zondagavond 13 september onderbrak Amsterdam Fringe Festival de livestream van het Nederlands Theater Festival met de bekendmaking van de winnaars van de Amsterdam Fringe Awards. Een twintigkoppige jury, bestaande uit theaterprofessionals, zag alle voorstellingen op Amsterdam Fringe Festival. Zij selecteerden drie producties die de titel ‘Best of Fringe 2020’ mogen voeren. Ook werd dit jaar voor het eerst een online voorstelling bekroond tot ‘Best of Fringe - Digital’.

De winnende voorstellingen zijn ‘Let me tell you something you already know’ van Merel Severs, ‘Leeuwenkind’ van Luan Buleshkaj en ‘Motherland’ van Jip Smit. Vanaf begin 2021 zijn deze producties te zien in vijf verschillende theaters door het land tijdens de Best of Fringe Tour: Theater Bellevue in Amsterdam, Het Nationale Theater in Den Haag, Theater Kikker in Utrecht, Theater aan de Rijn in Arnhem en Theater Walhalla in Rotterdam.

“Merel Severs is een ‘game changer’. Ze kantelt het mainstream, mannelijke, hetero-narratief. Dat doet ze op een waanzinnige, performatieve manier.”

“Luan Buleshkaj brengt spoken word op topniveau, met een vleugje kleinkunst en cabaret. Taalkundig zit het perfect in elkaar.”

“Jip Smit is een meesterverteller. Ze neemt het publiek moeiteloos mee in een mooi verhaal. Game of Thrones meets feministisch manifest.”

De voorstellingen ‘Burning Butterfly XL’ van Annica Muller en ‘Yoniverse’ van Cherella Gessel ontvingen een eervolle vermelding van de jury. Vanwege de unieke situatie besloten sommige makers dit jaar de vorm van hun voorstelling aan te passen en online te presenteren. Op initiatief van de jury wint ‘Seriously Interrupted Millennial’ van WUSS. de allereerste ‘Best of Fringe – Digital’ award.

Maar er valt meer te winnen. Na afsluiting van het festival kunnen makers zichzelf nomineren voor de ‘Next Best Fringe Award’: een residentie bij ICK Dans Amsterdam of Het Huis Utrecht. Zij krijgen daar coaching en studioruimte om het artistieke experiment dat ze bij Fringe zijn gestart verder te ontwikkelen. Festival director Aukje Verhoog: “Als platform voor nieuwe en onafhankelijke makers zijn we heel blij dat we zowel via jury-awards als via prijzen waarvoor je jezelf nomineren kan, podiumkunsttalent kunnen ondersteunen in het vinden van hun weg in het culturele veld.”

De International Bursary, een beurs om op een Fringe festival in het buitenland te spelen, werd dit jaar niet uitgereikt. Omdat niet zeker is dat deze Fringe festivals in tijden van COVID-19 kunnen plaatsvinden, kon deze prijs dit jaar niet worden uitgereikt.

Met de bekendmaking van de prijzen sluit Amsterdam Fringe Festival een bijzondere editie af.

Foto: Annelies Verhelst