jan

15

2021

Robin Nimanong en Xenia Perek winnen ‘Next Best Fringe Award’

Na afsluiting van Amsterdam Fringe Festival nomineerden 12 makers zichzelf voor de ‘Next Best Fringe Award’: een residentietraject bij ICK Dans Amsterdam of Het Huis Utrecht. De artistieke teams van deze organisaties kozen uit deze inzendingen Robin Nimanong en Xenia Perek. Zij krijgen coaching en studioruimte aangeboden om het artistieke experiment dat ze bij Fringe zijn gestart verder te ontwikkelen. Ook zijn zij gegarandeerd van een plek op het programma van Amsterdam Fringe Festival in september 2021, waar ze de vernieuwde versie van hun performance presenteren aan het publiek.


Danser en choreograaf Robin Nimanong zet zijn artistieke zoektocht voort bij ICK Dans Amsterdam. Tijdens Fringe presenteerde hij de ‘LGBTQ+ dansfilm’ APHRODISIAC II in een uitverkocht LAB111. Onder begeleiding van ICK Dans Amsterdam wil hij zich verder ontwikkelen als jonge danser en zijn inzicht in de cultureel-educatieve laag van zijn werk vergroten, met als doel de representatie van de queer community in performance te versterken.


Performance-artiest Xenia Perek wint een residentietraject Het Huis Utrecht. Haar multimediale performance XENIA is geïnspireerd op het leven en oeuvre van kunstenares Zubrowka en raakt thema’s zoals geslacht, gender en seksualiteit. Tijdens Fringe was de voorstelling te zien in het Compagnietheater. Bij Het Huis Utrecht wil zij haar artistieke onderzoek verdiepen en de mogelijkheden verkennen om de performance in verschillende vormen door te ontwikkelen en zo bij te dragen aan het actuele debat over identiteitspolitiek.

Het volgende Amsterdam Fringe Festival vindt plaats van 2 t/m 12 september 2021. Artiesten kunnen zich nog tot 5 februari inschrijven voor deelname.

Foto’s: Bo Bolderink & Annelies Verhelst