fbpx
FRINGE_logo.png

Op straat

Een tragikomedie over dak- en thuisloosheid 

Het Markttheater 

Locatie: Dappermarkt, Dapperplein

Datum:duur van de voorstelling: 30 min

De huizenmarkt kraakt aan alle kanten, de gentrificatie neemt maar toe en Huib woont in het park. ‘Op straat’ toont de impact van het dak- en thuisloze bestaan. Een ode aan mensen die leven op straat. Waarom hangt er zo’n groot taboe rondom dakloosheid en waarom slaagt de overheid er niet in om eenieder een dak boven het hoofd te geven? 

‘Op straat’ kwam tot stand vanuit de directe aanwezigheid van Het Markttheater op de markt, waar veel interactie is met dakloze mensen. Vanuit interviews met dakloze mensen, experts en partners zoals De Regenboog Groep, Leger des Heils en Ombudsman Rotterdam-Rijnmond kreeg de show haar vorm. 

Na afloop van de shows serveren we vanuit onze soepkar een heerlijke Armeense Linzensoep bereid door Mher Brutyan en Jasmijn Schrofer.

 

SUPO

Bij Het Markttheater maak je een reis terug in de tijd, met SUPO: een Babylonische linzensoep, diep in ons DNA. Een van de oudste soepen, rijk van smaak, vol traditie, met een verhaal dat je meeneemt naar onze ambitie. Neem alle toppings op aanraden of kies wat je fijn vindt, een kneepje citroen, een broodje en deksel voor de wind. Vraag advies/raad als je niet kunt beslissen. Een warme omhelzing van Het Markttheater zo zacht, een frisse neus voor de mond en geef ons kracht.

Biografie

Het Markttheater is een gezelschap dat het theater op de markt nieuw leven inblaast. Het gezelschap bestaat uit een vaste kern, aangevuld met makers, acteurs, muzikanten en andersoortige kunstenaars waarmee op regelmatige basis wordt samengewerkt. Artistiek bouwen we voort op oude tradities van volkstheater zoals de Oud-Griekse komedie, Commedia dell’Arte en het episch theater van Brecht. Tradities waarin gemarginaliseerde groepen een stem en gezicht krijgen, en waarin de heersende klasse kritisch tegen het licht wordt gehouden. Thematische lijnen in ons werk zijn momenteel ‘van wie is de stad?’, ‘de voedselketen’ en ‘migratie’. Deze thematische lijnen komen voort uit onze directe aanwezigheid op de markt, de doorlopende gesprekken die we voeren met onze omgeving en met onze partners.  

De markt is de plek waar we alle lagen van de samenleving tegenkomen, en dus de aangewezen plek om een vernieuwend en relevant volkstheater te ontwikkelen. Wij geloven dat het noodzakelijk is om een beweging naar het publiek toe te maken. Onze voorstellingen spelen zich daarom midden op het marktplein af, met opvallende decors en open publieksopstellingen, en zijn bovendien gratis toegankelijk. Op deze manier bereiken we een divers publiek, waaronder veel mensen die anders nooit naar het theater gaan. 

credits

van, met, door Justin van der Veen, Alidtcha Binazon, Sean Hauser, Abigaël Ama | tekst Guido Scheepe | scenografie Thomas Maas | eindregie Fleur van den Berg | community/educatie Mystha Mandersloot | dramaturgie Nuno Blijboom | techniek Bram van Gameren, Geronimo Cappelli | food Mher Brutyan, Jasmijn Schrofer | communicatie Nicole Kienhuis | grafisch ontwerp Pedro Lobo | campagnebeeld Eelco Wortman