Fringe = jaw dropping perfomances

Ons verhaal

fotograaf: Annelies Verhelst

Ieder jaar in september biedt het Amsterdam Fringe Festival een platform en vrijplaats voor eigenzinnige makers en hun publiek. Nieuw talent, uitvinders, nichevirtuozen, hybriders, out-of-boxers, post-avantgardisten, vreemde vogels, wildcards en al dan niet bewust artistiek thuislozen: ze nodigen je uit om mee te gaan op Fringe-avontuur langs de rafelranden van het theater en de stad.  

De stad is onze speelplaats! AFF verspreidt zich elf dagen lang over 30 locaties in heel Amsterdam, in, op naast én buiten het theater. Naast onze vaste partners zoals de Brakke Grond, theater Bellevue, de Meervaart, Bijlmer Parktheater en café de Ceuvel, zijn er weer een paar steengoede plekken bijgekomen: club RADION, What Is Happening Here Gallery, Likeminds Noord, broedplaats Tempel, het dak van Spaces Amstel en poppodium Cinetol. 

Het festival is een ode aan de theatrale gekte, de onafhankelijke geest en een pleidooi voor artistieke vrijheid. Een dikke, innige omhelzing van het experiment in de ware zin des woords: eentje waarvan de uitkomst je nog echt verrassen kan. 

Open Inschrijving 
Door middel van een open inschrijving wil de Fringe de grote diversiteit en beweeglijkheid in de marge van het gevestigde theater uit Nederland, Vlaanderen en andere landen zichtbaar maken, talent en experiment stimuleren en een platform creëren waarbinnen het publiek kennis kan maken met meerdere (muziek)theaterstukken, live art en performances die zich buiten het gevestigde theatercircuit bevinden. De open inschrijving vindt ieder jaar plaats van medio december tot eind januari. In februari en maart maakt het Fringe team hieruit een selectie van 55 voorstellingen. Hou onze website en socials in december/januari de gaten voor de open inschrijving!  

Fringe 
Fringe betekent letterlijk ‘rafelrand’. Een Fringe Festival is een festival op zich, dat plaatsvindt naast een officieel theaterfestival. Het Amsterdam Fringe Festival bevindt zich in de rafelranden van het jaarlijkse Nederlands Theater Festival en ontstond in 2005 als antwoord op de officiële theaterselectie. Het Amsterdam Fringe Festival is gebaseerd op de beroemde en succesvolle Fringe Festivals zoals deze bestaan in bijvoorbeeld Edinburgh, Adelaide, New York en Delhi. 

Inmiddels zijn er meer dan 250 Fringe Festivals over de hele wereld. De Fringe wil een stimulerende omgeving bieden aan artiesten met ruimte voor ontmoeting, kruisbestuiving en stimulering van artistieke innovatie. Makers worden toegelaten op basis van inschrijving. Het publiek wordt uitgenodigd het avontuur met de makers aan te gaan. Het Amsterdam Fringe Festival onderscheidt zich van andere theaterfestivals door de open inschrijving en door hedendaags theater in een informele en toegankelijke context te plaatsen. Daarmee opent de Fringe niet alleen vele deuren van Amsterdamse podia voor makers en groepen, maar ook voor een nieuw(sgierig) publiek. 

World Fringe 

World Fringe is een informele verzameling van internationale Fringe festivals uit Grahamstown, Hollywood, New York, Adelaide, Perth, Praag, Brighton, Edinburgh en Amsterdam . Gezamenlijk bereiken zij wereldwijd een miljoenenpubliek, waardoor de kansen op bijvoorbeeld globale en veel grotere sponsors flink toenemen.

Dit netwerk biedt mogelijkheden voor artiesten, publiek en sponsoren. Het cultureel ondernemerschap zit Fringe Festivals in het bloed en World Fringe werkt samen om in een joint effort nieuwe fondsen en sponsors aan te trekken die geïnteresseerd zijn in het investeren in een wereldwijd merk, met een miljoenenpubliek en een globale uitstraling. De festivals wisselen artistieke producten uit onder de titel ‘Best of Fringe’, waardoor uitmuntende voorstellingen op verschillende plekken in de wereld kunnen staan.

Het Amsterdam Fringe Festival is een van de initiatiefnemers van dit project en heeft sinds 2009 voorstellingen uitgewisseld met Brighton, Zuid-Afrika, New York, Praag, Dublin, Edinburgh en Grahamstown Fringe.