DE HERONTDEKKING VAN DE HEMEL

Manu & .multibeat

Cinetol Concertzaal

04 Sep.

Sunday

17:00-17:55

04 Sep.

Sunday

21:00-21:55

05 Sep.

Monday

20:30-21:25

11 Sep.

Sunday

19:15-20:10

Schrijvende performer, theatermaker en spoken word artiest Manu heeft in de uitwisseling met muziekcollectief .multibeat een intensieve crossover tussen woordkunst en compositie onderzocht. ‘De herontdekking van de hemel’ is een experimentele, muzikale voorstelling, waarin zowel de scheppingskracht als het destructieve karakter van taal wordt ondervraagd. De makers spelen de 50 minuten durende voorstelling op verschillende podia en festivals.

This performance is part of a combiticket option.

— Please note: this show is in Dutch! —

Met het project ‘De herontdekking van de hemel’ onderzoekt Amsterdamse schrijver en spoken word artiest Manu van Kersbergen de noodzaak om onze concepten van de werkelijkheid te herzien. In samenwerking met toetsenist Boudewijn Pleij, bassist Thijs van Zutphen en drummer Aron Smit (.multibeat) wordt er in een tussenwereld bestaande uit tekst en composities op zoek gegaan naar een nieuwe taal om onze sterk veranderde realiteit mee te herdefiniëren. Het resultaat is een 50 minuten durende literaire spoken word- en muziekvoorstelling, waarbij je als toeschouwer een soms vervreemdende, en soms ook herkenbare wereld wordt ingezogen die bol staat van explosieve woordkunst en confronterende verhalen.

Met ‘De herontdekking van de hemel’ willen Manu en .multibeat de status quo ondervragen. Een status quo die gezien alle recente, maatschappelijke ontwikkelingen al langere tijd onder druk staat. In Amsterdam, in Nederland, in Europa, en in alle andere werelddelen zie je uiteenlopende groepen mensen steeds vaker podia voor zichzelf organiseren waarbij gevestigde instituten en ideeën onderwerp zijn van ondervraging en kritiek. Daarbij leggen de excessen van de huidige status quo bloot dat dat het neoliberale, economische mechanisme geen duurzame basis is voor de langere termijn.

Geïnspireerd door denkers als Francio Gudeloupe en Jacques Derrida  trachten de woordkunstenaar en muzikanten de veelal achterhaalde concepten die onze realiteit domineren, te ontleden. Als de sociaal-maatschappelijke constructen ontwaard zijn, is het natuurlijk de vraag wat er daarvoor in de plaats zou kunnen komen. In die specifieke tussenruimten initiëren Manu en de muzikanten van .multibeat een gesprek tussen woordkunst en compositie.

Sprekender is Manu, die gemakkelijk zonder backing band of backing track een publiek kan entertainen. Als woordkunstenaar en spoken word artiest is hij een schrijver in het wild. Nooit op papier, wel op muziek. Vanavond omlijst door de kneiterstrakke en jazzy backing band .multibeat.

3VOOR12

Follow Manu & .multibeat

Facebook Instagram youtube
About the artist

Manu van Kersbergen debuteerde in 2008 met het maatschappijkritische Hip Hop album ‘De vloek op de overvloed’. Als multidisciplinaire maker heeft hij veel verschillende projecten en producties kunnen ontwikkelen. Zo richtte hij Uitgeverij Rorschach op, gaf hij vorm aan het televisieformat ‘Spoken Word Sessies’ (Omroep Human) en regisseerde hij onlangs nog het theaterstuk ‘De Tijd Is Om,’ van Derek Otte (2022).

.multibeat is een jong muziekcollectief bestaande uit Thijs van Zutphen (bass), Aron Smit (drums) en Boudewijn Pleij (toetsen). Hun gedeelde liefde voor hiphop en r&b resulteerde in verschillende samenwerkingen. Onder andere als ritmesectie van de fusionband MUDDY GREASE deden zij veel ervaring op bij jazzfestivals in Nederland (Jazz in Duketown, Make It Jazz) en op veel verschillende locaties (Effenaar Eindhoven, Paradox, TivoliVredenburg).

Manu
Schrijver / performer / spoken word artiest
.multibeat
Muzikanten (v.l.n.r.) / Thijs van Zutphen (bass) / Boudewijn Pleij (keys) / Aron Smit (drums)

Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK)

Amarte Fonds