Het Leven van een Beginner

Joost de Haas & Gerrit Dragt

Frascati 2

02 Sep.

Friday

20:00-20:45

03 Sep.

Saturday

20:00-20:45

04 Sep.

Sunday

19:00-19:45

04 Sep.

Sunday

21:00-21:45

Joost en Gerrit zijn de vertellers, hoofdpersonen, gitaristen, drummers, klarinettisten, zangers en alle 28 figuranten in dit grillige sprookje waarin dagelijkse en magische situaties elkaar afwisselen, en symbool staan voor de grote vragen en avonturen in ons leven. Het is grappig maar niet ironisch, surrealistisch maar toch herkenbaar, virtuoos muzikaal, en hopelijk ontroerend.

This performance is part of a combiticket option.

— Please note: this show is in Dutch —

Mensen zijn verhalenvertellers. Van willekeurige sterren maken we sterrenbeelden. Van willekeurige gebeurtenissen scheppen we logische levenspaden. Als de oogst mislukt dan was dat de schuld van een kwaadgezinde god. Als er een pandemie is, moet dat de schuld zijn van een kwade elite. We vinden het moeilijk te bevatten dat dingen niet volgens een plan zouden verlopen. Dus vertellen we elkaar verhalen. En dat is zowel onze kracht als onze valkuil.
De manier waarop we betekenis geven aan ons leven is cultureel bepaald. In het westen consumeren we al eeuwen veel zorgvuldig geconstrueerde verhalen. In series, films, boeken en andere media. Veel van die verhalen volgen de Aristotelische verhaalstructuur (of een afgeleide daarvan, zoals De Reis van de Held, zoals opgeschreven door Joseph Campbell.)

Daarin worden verschillende stappen afgelegd, zoals ‘de oproep tot avontuur’, ‘de drempel naar de nieuwe wereld’, ‘de ontmoeting met de mentor’, ‘de confrontatie’, ‘de put’, ‘de wederopstanding’, etc. Denk aan alle sprookjes, maar ook Alice in Wonderland, The Matrix, en bijna alle andere Hollywoodfilms.

Die structuur zit inmiddels zo diep in ons collectieve DNA dat we er ook onze levens aan toetsen en onze maatschappij naar inrichten. Wij zijn de held in ons eigen verhaal. Als het even slecht met ons gaat zitten we in de put. Als het beter met ons gaat dan hebben we onze innerlijke draken verslagen. Veel metaforen die we gebruiken om ons leven te duiden komen voort uit de verhalen die we elkaar al eeuwen vertellen. Dat kan ook stress opleveren. Want als we niet slagen in het leven is dat onze eigen schuld. Sinds de dood van god zijn we de schrijvers van ons eigen levensscript.

Het voornaamste verhaal wat we over onszelf vertellen ging ooit over het dorp waar je vandaan kwam. In de laatste eeuw is dat verschoven naar wat we doen. Ons werk bepaalt wie we zijn. De prestatiedruk is, zeker in de randstad, enorm gegroeid. Maatschappelijk succes is de belangrijkste graadmeter geworden.

Kunnen we daar ook anders mee omgaan?
We brengen een ode aan de kant in ons die het durft níet te weten.
De kant die geniet van de willekeur en onlogische wendingen.
En we vieren onze bange zelf, die met grote fantasie een logisch leven bij elkaar verzint.

De welwillendheid om een beginner te zijn is altijd het beste gebed voor een kunstenaar. De nederigheid en openheid van een beginner leiden naar ontdekkingswerk. Ontdekkingswerk leidt naar succes. Het begint allemaal bij het begin, met de eerste kleine en angstaanjagende stap.

Julia Cameron in 'The Artist's Way'

Follow Joost de Haas & Gerrit Dragt

Instagram
About the artist

Hallo. Wij zijn Joost en Gerrit. Allebei al jaren professioneel werkzaam in de culturele sector. Gerrit vooral als acteur en theatermaker, Joost vooral als ontwerper voor theater. Allebei met een grote liefde voor beginnen aan iets nieuws. Allebei met een grote liefde voor muziek en muziektheater. En allebei nog nooit helemaal vanaf nul een voorstelling gemaakt. Het moet er een keer van komen. We zijn beginners in dit nieuwe avontuur.

Omdat we veel in opdracht hebben gewerkt is het leerzaam om onze eigen stem te ontdekken. We hebben veel vaardigheden en veel kennis over het vak, maar nu is het tijd om ons eigen verhaal te vertellen. We zijn actief bezig onze innerlijke criticus te snoeren, en onze creativiteit helemaal vrij te laten. We geloven vurig dat creativiteit de belangrijkste motor is om ons als mensen bij elkaar en uit een crisis te helpen.

We vinden elkaar in de voortdurende vraag: ben ik op de goeie plek? In de wereld, op carrièregebied, en in onze ontwikkeling als mens. De inhoud van de voorstelling weerspiegelt deze thematiek. We nemen de grote lessen, doelen en angsten uit ons eigen leven en vertalen die naar surrealistische karakters en situaties. Zo blijft het dicht bij ons, maar is het in de vorm hopelijk universeel.

Gerrit Dragt (1980)

Gerrit Dragt studeerde in 2005 af aan de Academie voor Theater (toen nog gevestigd in Eindhoven). Na zijn afstuderen heeft hij zich ontwikkeld tot een veelzijdige speler en muzikant. In 2007 richtte hij samen met vier collega’s (Huub Smit, Martijn Crins, Bram Gerrits en Twan van Bragt) theatercollectief De Bloem van de Natie op. Hij speelde jaren klarinet en gitaar bij de band Malibu en werkte daar ook als componist. Gerrit Dragt speelde onder andere bij Opium voor het Volk, het Zuidelijk Toneel, Afslag Eindhoven, De Toneelschuur en Hoge Fronten/Lieke Benders.

Joost de Haas (1988)

Joost de Haas is ontwerper van muziek, beeld en taal. Veel van zijn werk vond plaats in en rond de theatersector. Hij heeft gewerkt als regisseur van jeugdtheater, ontwerper van posters en decors voor veel verschillende gezelschappen, en als acteur/muzikant in een klein aantal voorstellingen op theaterfestivals zoals Boslab en Festival Cement. Ook bedacht en ontwierp hij alle uitingen voor de tweede-kamerverkiezingen campagne van GroenLinks in 2017. Momenteel is hij zijn levenslange liefde voor muziek verder aan het uitdiepen met compositielessen. Daarnaast geeft hij het vak ‘narratief ontwerp’ aan de kunstacademie in Arnhem, en leidt hij als vrijwilliger mensen rond door het heelal in het planetarium van Artis.

+ Eindregisseur Sanne Nouws (1986)

Sanne Nouws (1986) studeerde af aan de regie-opleiding van Amsterdam in 2013, werkte voor verschillende grote gezelschappen zoals Orkater en Mugmetdegoudentand, en is nu artistiek leider van haar eigen (jeugd)theatergezelschap. House of Nouws ontvangt meerjarige subsidie van fonds podiumkunsten, provincie Noord Brabant en de gemeente Tilburg. Vanuit theater De Nieuwe Vorst maakt H of N licht ontregelende shows voor jeugd (en soms voor volwassenen) die te zien zijn in Brabant en ver daarbuiten en waarin het publiek vaak een belangrijke rol speelt, of wordt bespeeld.

Joost de Haas
Schrijver, muzikant, speler
Gerrit Dragt
Schrijver, muzikant, speler
Sanne Nouws
Eindregisseur

Wij danken het Prins Bernhard Cultuurfonds voor hun vertrouwen en hun gulle bijdrage aan onze crowdfunding via Voordekunst.