Het Onbenoembare

De Nutteloze Arbeider van de Onderwereld

Perdu

03 Sep.

Saturday

19:00-20:00

04 Sep.

Sunday

17:30-18:30

08 Sep.

Thursday

21:15-22:15

09 Sep.

Friday

21:15-22:15

--- Please note: this show is in Dutch ---- In de late 17e eeuw wordt een mysterieus monsterlijk kind geboren in het dorpje Arkham, Massachusetts. In de eeuwen die volgen, proberen allerlei personages het bestaan van dit mysterieuze wezen te ontrafelen. Van een manipulatieve heksenjager tot aan een obsessieve schrijver uit 1922 – ze komen oog in oog te staan met iets dat ze wel willen, maar niet kunnen begrijpen. 

Follow De Nutteloze Arbeider van de Onderwereld

Facebook Instagram
About the artist

Onder de vlag van Stichting De Nutteloze Arbeider van de Onderwereld maakt acteur-theatermaker Jasper van der Pijl (ArtEZ toneelschool lichting 2020) theatervoorstellingen.

In het theater van De Nutteloze Arbeider staat het menselijk verlangen naar een narratief centraal. De Nutteloze probeert met haar voorstellingen steeds weer een groots, gulzig, schrokkerig verhaal op te zetten waar iedereen in wil verdwijnen – een narratief waar ieder publiekslid zich gewillig door laat verslinden. In die poging blijft altijd een bewustzijn over het feit dat dit gulzige narratief, met het uiteindelijke vallen van het doek, gedoemd is een hongerige dood te sterven.

De Nutteloze Arbeider verricht per slot van rekening alleen nutteloos werk.

Met Het Onbenoembare is de eerste voorstelling van De Nutteloze een feit – dan wel fictie. De voorstelling is losjes gebaseerd op een kort horrorverhaal van wijlen schrijver – en aardsvader van de kosmische horror –  H.P. Lovecraft.

Met Het Onbenoembare richten we ons tot het nerdy-niche publiek. De Lovecraft-kenners, de horrorfanaten, de filosofen.  Naderhand gaan we heel erg graag met het publiek in gesprek de thema’s van de voorstelling. De Nutteloze is momenteel met name gebiologeerd door het vraagstuk hoe theater het vertellen van verhalen kan verrijken in een tijd waarin technologie ons toestaat om compleet in verhalen te kunnen verdwijnen.

 

Spel   Piet Kooij en Jasper van der Pijl

Tekst   Jasper van der Pijl

Audiovisuele vormgeving   Simon Boer

Eindregie   Jan-Paul Buijs

Productie   Jasper van der Pijl

 

Fondsen   Gemeente Arnhem, Provincie Gelderland, Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland, Norma Fonds, Schakel025 firestartfonds

Met dank aan Nina van Tongeren, Felix Ruiter, Bram Walter