Superpositie

Johnny Arrow

Na een stage bij de NAVO met geheimhoudingsplicht en alles vertrekt Arend als Johnny Arrow met “Circus de Noorderzon”. Maar banden met het verleden snijdt je niet zomaar door. Als afscheid van zijn carrière als programmeur vertelt hij in een circusvoorstelling over hoe zijn kennis van quantum mechanica en acrobatiek botsen. Niks geen negatief gezanik over privacy en digitale veiligheid, gewoon een ontploffing van kleur en spektakel.

Tijdens de circusvoorstelling Superposition probeert Johnny Arrow (Arend de Jonge) jullie uit te leggen wat luchtacrobatiek nou eigenlijk zo interessant maakt. Daardoor belandt hij op een technologisch zijspoor. Virtual reality is natuurlijk ontzettend cool, maar zijn we er wel klaar voor? Over wat er allemaal mis kan gaan als we de techniek die we maken niet meester blijven is ondertussen al een hoop gezegd. Maar het leidt ook tot mooie dingen, al is dat misschien niet het gepolijste eindproduct dat we gewend zijn voorgeschoteld te krijgen door de Big Tech.

Waar heb jij dat ooit eerder gezien?

Melissa

About the artist

Johnny Arrow (Arend de Jonge, NL, 1990) is een luchtacrobaat uit Rotterdam met een MSc. in fundamentele wiskunde en een specialisatie in cryptografie en cybersecurity. Hij werkt als resident artist bij Supperclub Amsterdam en heeft zich afgelopen jaren in samenwerking met platform voor nieuwe makers IMPACT gestort op het samenbrengen van deze tegenstrijdige werelden waarin hij leeft.

“De ogenschijnlijke tegenstelling tussen de fysieke werkelijkheid van acrobatiek en het onaantastbare van bits en bytes boeit me.”

Dit jaar wordt Arend ondersteund door TENT, huis voor hedendaags circus. Als luchtacrobaat bevraagt hij ontwikkelingen in de technologie en zijn kennis en vaardigheden met game design, shading en programmeren komen daarbij goed van pas.

Het afgelopen jaar was voor veel artiesten nog altijd een worsteling. Het jonge makers platform IMPACT heeft mij in deze tijd ondersteund op een manier die me niet alleen daar doorheen heeft geholpen, maar zij heeft me de kans gegeven een totaal ondenkbaar concept van de grond te krijgen. Er zijn teveel mensen bij betrokken geweest om individueel te benoemen, maar weet: mijn hart is vol als ik terugdenk aan deze tijd.

Dit jaar onder de vleugels van ondertussen gerenomeerd circus productie huis TENT. Met hen samenwerken is al jaren een droom en nu een belangrijk onderdeel in de doorontwikkeling van deze voorstelling. Wat een avontuur!