A HORSE WITH NO NAME

Marieke Giebels & Jip van den Dool

Pllek

05 sep.

zondag

20:30-21:30

06 sep.

maandag

19:00-20:00

08 sep.

woensdag

21:30-22:30

09 sep.

donderdag

19:00-20:00

Een dorre vlakte. Ongeduldig hoefgetrappel. Een leger wordt opgesteld. Een laatste inademing, en dan stilte. Vanaf een hoge berg klinkt een brullende god. En zo begint het gevecht.

Met klinkend hart en tot de tanden toe bewapend, storten een man en een vrouw zich vol overgave in hun eigen Trojaanse Oorlog. Onuitputtelijk is hun drift, nietsontziend hun verlangen om op te gaan in harde kreten en de kadans van een vernietigende oorlog.
Maar wat ligt er besloten in het hart van hun burcht? Welk zacht geluid wordt verborgen door hun tomeloze taal? Van welke onuitgesproken pijn vluchten zij in deze mythische illusie?

In “A Horse With No Name” maakt het publiek kennis met een stel, dat zich heeft teruggetrokken en een mythisch conflict aangrijpt om hun eigen pijn niet te hoeven benoemen. Marieke Giebels & Jip van den Dool bewerken en gebruiken het oerverhaal van de Trojaanse Oorlog, en onderzoeken op een persoonlijke manier de kern van rouwverwerking. Want wanneer geeft illusie veiligheid, en wanneer kantelt het om in ontkenning?

Het paard is bijna binnen. De champagne staat koud. De tafel is gedekt.

Schuif aan.

"...een prettig schurende wirwar van realiteiten en vragen over wat theater moet zijn, waarbij de aandacht gaande wordt gehouden door de rauwe energie van beide acteurs." ****

Ron Rijghard - NRC

Volg Marieke Giebels & Jip van den Dool

Facebook Instagram
Over de makers

Marieke Giebels (1991) studeerde in 2015 af aan de acteursopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Sindsdien was zij o.a. te zien in de Nederlandse Oscar-inzending ‘Tonio’ en vervulde zij rollen in voorstellingen van Likeminds, Theater Rotterdam en het NT. In 2019 schreef Marieke voor Fraslab (Frascati Producties) een eigen interpretatie op Faust (‘Margarete, Eine Tragödie). Op dit moment speelt zij met haar voorstelling ‘A God That Can Dance’ (Volkskrant ***** & Theaterkrant ‘Keuze van de Criticus’) in haar woonkamer. In de afgelopen jaren specialiseerde Marieke zich (o.a. in Chicago, USA) in de Alba-Methode. Deze neuro-wetenschappelijke methodiek staat acteurs toe om puur fysiek, zonder psychologische context, in een diepe staat van emotie te komen. Ook staat het de beoefenaar toe om op een nieuwe manier naar menselijk gedrag te kijken: naar dat wat we niét uitspreken, maar wat via ademhaling/spanning/mimiek voelbaar is. En hoewel de methodiek zeer technisch is, zit er voor haar ook een belangrijke filosofische boodschap onder: wij, mensen, zijn nog veel dierlijker dan we soms denken. Marieke wordt gedreven door de diepe overtuiging dat er minstens zoveel te leren valt van onze onderdrukte demonen, als van ons optimisme.

Jip van den Dool (1992) studeerde in 2014 af aan de acteursopleiding van de Toneelacademie Maastricht. In dat jaar won hij met zijn collectief Firma DRAAK de “Het Debuut”-prijs voor beste eigen werk op het ITS-festival, met de voorstelling “NXT LVL”. Na zijn studie maakte Jip deel uit van het ensemble van Toneelgroep Amsterdam/ITA en speelde bij Toneelschuur Producties en Theater Rotterdam. Hij heeft onder meer gewerkt met Ivo van Hove, Guy Cassiers, Eric de Vroedt, Olivier Diepenhorst en Maren E. Bjørseth. Verder was hij te zien in diverse series en speelfilms (‘Ventoux, Brasserie Valentijn’ en Michiel van Erp’s ‘Niemand in de Stad’,) en in de Nederlandse series ‘ARES’ & “Red Light”. Jip is sinds 2016 vaste maker bij muziektheatergezelschap Orkater. Met het collectief Lars Doberman werd hij in 2016 genomineerd voor de BNG-Prijs. In de afgelopen jaren ontwikkelde hij zich, naast zijn werk als acteur en uitvoerend muzikant, ook als geluidskunstenaar en componist. 

Samen hebben Marieke en Jip verschillende voorstellingen gemaakt voor o.a. Frascati Producties, het Jonge Harten Festival, het Fringe Festival en in eigen beheer. Hun werk is altijd doorvlochten met fantasierijke taal en filmische composities, en barst van de absurde humor, mythische referenties en ongemakkelijke vragen.

Marieke Giebels
Acteur/Schrijver
Jip van den Dool
Acteur/Schrijver/Componist
Mads Wittermans
Eindregie
Nick Bos
Scenografie
Josefine Smid
Kostuums
Berthe Spoelstra
Schrijfcoach

Concept, Tekst & Spel: Marieke Giebels & Jip van den Dool

Eindregie: Mads Wittermans

Schrijfcoach: Berthe Spoelstra

Compositie: Jip van den Dool

Decor: Nick Bos

Kostuums: Josefine Smid

Beeld: Tom Jager

Met dank aan: Jip Vuik, de Noorderlingen Groningen, Herman van Keulen, Fabian van der Dussen, Lotte Lohrengel.

Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door: de Kattendijke/Drucker Stichting, het Amarte Fonds, het Norma Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.