A Pole Tragedy

Sofie Kramer

Melkweg, Upstairs

09 sep.

donderdag

22:00-22:45

10 sep.

vrijdag

19:00-19:45

11 sep.

zaterdag

19:15-20:00

I’m pretty when I cry. I’m ugly when I cum. I’m free when I die. Dit is een Griekse tragedie.

The death of a beautiful woman is the most poetic topic in the world – Edgar Allen Poe

A Pole Tragedy is een zoektocht naar vrouwelijke autonomie en lichamelijke zelfbeschikking in een door mannen gedomineerde wereld. Gefascineerd door Euripides’ beroemde tragedie Iphigenia in Aulis, over het offer van een meisjeslichaam in een mannenstrijd, verkent Sofie Kramer het grijze gebied tussen geweld en erotiek. Met Iphigenia als haar heroïsche alter ego probeert zij zich over te geven aan de zoete dood, in een zweterig duet tussen haar lichaam en een metershoge paal. Ze zet de verhoudingen tussen haar lichaam en de paal op scherp: samen met geluidskunstenaar Mári Mákó bouwde ze haar eigen interactieve danspaal, die zij bespeelt met haar lijf als een muziekinstrument. Het harde, onbeweeglijke, glimmende stuk staal komt tot leven in deze duistere vrouwenfantasie.

A Pole Tragedy gaat 15 oktober in première in Zaal 3 van het Nationale Theater.

//WORK IN PROGRESS//

Over de makers

Sofie Kramer is theatermaker en performer en studeerde in 2019 af aan de regie-opleiding van Toneelacademie Maastricht. Vanuit haar grote liefde voor muziek en beeldende kunst ontwikkelde zij een eigenzinnige, sterk beeldende theatertaal waarin muzikaliteit en lichamelijkheid een belangrijke rol spelen. Het vechtende lichaam is een terugkerend thema in haar werk: het lichaam dat vecht tegen de tijd, tegen de zwaartekracht, tegen de blik van de ander. Dat gevecht laat ze zien in interdisciplinaire performances waarin het experiment centraal staat.

A Pole Tragedy is de tweede in een reeks van drie persoonlijke soloperformances waarin zij existentiële thema’s te lijf gaat: de dood, seksualiteit en geboorte. Haar eerste soloperformance Er is je nooit een rozentuin beloofd, over de dood van haar moeder, speelde op het Boslab Theaterfestival in 2020 en werd in de Theaterkrant genoemd als een van de beste voorstellingen van het theaterseizoen, en zijzelf als een van de meest beloftevolle nieuwkomers. 

 

 

Sofie Kramer
concept, tekst, spel
Mári Mákó
Geluidsontwerp
Doke Pauwels
Dramaturgie
Hendrik Walther
Lichtontwerp en videoprojectie
Esther Sloots
kostuumontwerp

Concept, tekst, spel: Sofie Kramer
Instrumentontwikkeling en geluidsontwerp: Mári Mákó
Dramaturgie: Doke Pauwels
Kostuumontwerp: Esther Sloots
Lichtontwerp en videoprojectie: Hendrik Walther
Technisch advies: Michele Abolaffio
Artistieke coaching: Keren Levi en Carl Beukman
Techniek: Brendan Breedijk
Campagnebeeld: Casper Koster (fotografie) en Jesse Smits (grafisch ontwerp)
Teaser: Hessel Stuut

Met dank aan: Bureau Dégradé, GREENHOUSE/Veem House for Performance, het Fonds Podiumkunsten, het Amarte Fonds, het Norma fonds en het AFK.