Geannuleerd: A Presentation of Self…

Jomecia

In A Portrait of Self... onderzoekt Jomecia de term "performance". Elke ochtend sta je op en maak je je klaar om de rol te vervullen die je omgeving van je verwacht. Komt die rol overeen met wat je van jezelf verwacht? Ben je dezelfde persoon als je de rol niet speelt? Wat blijft over als je gestript wordt van al je dagelijkse performances?

Jomecia raakte geïnspireerd door het boek ‘The presentation of self in everyday life’ van Erving Goffman waarin Goffman beschrijft hoe individuen zich als acteurs gedragen in het leven doordat zij een bepaald beeld van zichzelf op het publiek proberen over te brengen. Goffman spreekt over ‘on stage’ wanneer je interactie hebt met de buitenwereld en ‘off stage’ wanneer je thuis in je comfort zone bent. Je bent als het ware 2 of meerdere karakters afhankelijk van waar en met wie je bent.

Jomecia onderzoekt wat voor performances zij opzet in het leven. Elke ochtend sta je op en maak je je klaar om de rol te vervullen die je omgeving van je verwacht. Komt die rol overeen met wat je van jezelf verwacht? Ben je dezelfde persoon als je de rol niet speelt? Wat blijft over als je gestript wordt van al je performances?

Over de makers

Jomecia is in 2010 afgestudeerd aan hogeschool dansacademie Lucia Marthas en is sindsdien werkzaam als danseres, choreograaf, coach en docent.

Als danseres en choreograaf heeft ze gewerkt voor diverse nationale en internationale tv programma’s, theatervoorstellingen, brands en artiesten. Haar stijl is nauw verbonden met traditionele west Afrikaanse dansen en dansen uit de Afrikaanse diaspora.

In 2019 startte zij het Nieuwe Makers Traject van het Bijlmer Parktheater. Een traject waarin opkomende theatermakers onder begeleiding van een professioneel team werken aan verassende voorstellingen. 31 januari 2020 ging haar voorstelling AWANAISA in premiere.

In haar choreografieën focust ze zich op verlenging van krachtige bewegingen. “Ik streef naar vloeibare overgangen en isolaties op een “groovy” en ritmische basis. Mijn werk gaat om het herwinnen van de zwarte cultuur in dans. Ik raak geïnspireerd door verhalen van mijn voorouders, verhalen van de hedendaagse zwarte cultuur en ik mix dat met mijn eigen persoonlijke ervaringen.”

Al haar stukken brengt ze uit onder haar company naam ODEJ Dance.