AM I A ROBOT?*

K&A

The Student Hotel, Auditorium

05 sep.

zondag

20:15-20:55

06 sep.

maandag

19:00-19:40

07 sep.

dinsdag

21:30-22:10

08 sep.

woensdag

19:00-19:40

'Vanavond horen we graag een luid en enthousiast applaus voor onze zeer speciale gast Sophia.' 'Sophia, hoe gaat het met je vanavond?'

Grappig, ongemakkelijk, provocerend, soms met vertraging beantwoordt Sophia vragen. Geïnspireerd door een waargebeurd verhaal, nodigt “AM I A ROBOT?*” je uit om SOPHIA te ontmoeten. Ze is een sociale humanoïde robot die op 14 februari 2016 werd geactiveerd en is de eerste robot die het staatsburgerschap van een land krijgt.

AM I A ROBOT?* is een documentaire show op het randje: een ongepaste circusdemonstratie die ons vermogen tot empathie in twijfel trekt en ons herhaalde falen om de rechten te erkennen van wat wordt gezien als anders-zijn onderzoekt.

“ The only not SF AI talk show” AI TIMES

“ Nominated for the ‘Best of Sophia’ Award” Aiscar

“Best AI autobiography of 2021” Robotic Reviews

Over de makers

K&A is een multidisciplinair kunstenaarsduo gevormd door Karla Isidorou (NL/GR) & Alexandra Bellon (FR/CH). In hun werk komen hun verschillende achtergrond-disciplines en hun complexe culturele roots samen. Karla Isidorou heeft een achtergrond in theater en beeldende kunst, Alexandra Bellon is een percussionist en componist die daarnaast actief is als performer in dans en theater. Samen bouwen ze projecten en concepten die voortkomen uit lange periodes van onderzoek. Torrent boeken, grillige beelden, deserterende geschriften, performatieve handelingen, onvoorspelbare geluiden, poëtische en sociaal-politieke contexten komen samen om een complexe filosofische omgeving te creëren waarin het statement van elk project wordt gevormd. 

Projecten van K&A starten bij een intuïtieve noodzaak en kenmerken zich door een tendens om zich buiten de gebaande paden te ontwikkelen. Als makers vinden ze inspiratie in de sociaal-maatschappelijk-politieke actualiteit en een drijfveer in hun eigen honger naar andere vormen, technieken en methoden. Ze permitteren zich een enorme vrijheid van denken en werken zonder angst voor de confrontaties en dilemma’s die vaak samengaan met pluridisciplinaire samenwerkingen. 

In de laatste jaren ontwikkelde ze onder andere de grootschalige performance NIAGA DNA (PQ 2019, Prague Quadrennial of Performance Design & Space, In Selection Festival Aurillac) een ‘jumping choreography’ voor de publieke ruimte. De kleinschalige MINUS 9 een intieme een op een performance voor het oor van een toeschouwer (Amsterdam Fringe Festival 2019, Brighton Fringe 2020, MCBA, Theater de Generator). APOCALYPSE MON AMOUR een immersieve ervaring, een live film als een ode aan de letters (Filmtheater Focus, Arnhem 2019, Fumetto Festival). Met AM I A ROBOT?*  komt K&A’s fascinatie voor technologie, documentaire en fictie naar voren om deze keer het publiek mee te nemen in  AI talk show.