Body as a Weapon

Sandra Kramerova

CC Amstel, Grote Zaal

06 sep.

zondag

19:00-19:30

06 sep.

zondag

21:15-21:45

07 sep.

maandag

19:00-19:30

07 sep.

maandag

20:30-21:00

In Body as a Weapon vertolkt Sandra Kramerová de rol van een vrouwelijke atleet die repeteert om te dansen in Tsjecho-Slowaakse socialistische propaganda. Tijdens de voorbereiding voor haar optreden in een communistische parade beweegt ze tussen blijdschap en frustratie. Een atletische choreografie die het samengaan van trots en onderdrukking bevraagt.

Body as a Weapon is een solo dans-étude geïnspireerd door Spartakiada; grootse eenheidsparades die tussen de jaren ’50 en jaren ’80 in Tsjecho-Slowakije beoefend werden. Spartakiada brachten duizenden mensen samen in een synchrone dans die enerzijds een idee van vrede en gemeenschap en anderzijds politieke macht lieten zien. Het gevoel van samenzijn in deze parades haalde de blik weg van individuele erkenning en richtte het op een groter doel en gedeelde kracht. Het regime propageerde een voorkeur voor fysieke vaardigheid in plaats van materiële waarde en inspireerde de choreografie van Body as a Weapon dat als basis een atletische, strak gecomponeerde en ritmische esthetiek heeft.

In Sandra’s solo bereidt de danser zich voor op haar optreden terwijl ze de confrontatie met haar gevoelens van eer en schaamte aangaat.

Deze voorstelling wordt gesteund door Voordekunst en AFK.

Sandra’s work is a bright light, a searing, physicalization of our contradictory lives.

David Neumann

In een land waar de publieke en politieke wereld het privé binnenkwam werd de tweedeling tussen eigen gedachten en het gedeelde goed een dagelijkse dans.

Freek Duinhof

Over de makers

Sandra Kramerová  is een Amsterdamse danskunstenaar en choreograaf die haar MFA in Dans behaalde aan de Sarah Lawrence College in New York. Kramerová specialiseert zich in moderne dans, fysiek theater, yoga en improvisatie. Voordat ze deelnam aan het Internationale Dansprogramma van de Kibbutz Contemporary Dance Company in Israël, behaalde ze haar BA in Choreografie aan de Universiteit van de Podiumkunsten in Slowakije. Sandra’s werk heeft op talloze locaties gestaan: Frascati, CC Amstel en Dansmakers in Amsterdam, Theater de Generator in Leiden, en daarvoor in BAM Fisher, Danspace Project en The Secret Theater in New York. Haar avondvullende debuut GAME ON! beleefde in 2017 zijn première in New York. De solo-choreografie LADIA werd als film opgenomen en werd vertoond op verschillende dansfestivals wereldwijd (Cinedans, San Francisco dance Film Festival enz.). De performance-lezing About dance, fireflies and the end of the world as we know it is haar meest recente werk en speelde in 2019 en 2020 in Amsterdam, Leiden, Utrecht en Schiedam. Sandra’s werk is weloverwogen en theatraal, het combineert krachtige, trage en zachte bewegingskwaliteiten om zo een dynamische emotionele boog te bewerkstelligen. Ze werkt met persoonlijke onderwerpen rondom haar Slowaakse achtergrond en gebruikt tekst en/of video om een totale theatrale ervaring teweeg te brengen. Haar meest recente voorstellingen bevroegen het nut en de nutteloosheid van dans, van de roem en van het falen van vrouwelijke Olympische atleten en superhelden. De communistische propaganda die fysieke kracht verkiest boven materiële macht raakt aan Sandra’s interesse voor de betekenis van dans en het performende vrouwelijke lichaam.

Choreografie en performance: Sandra Kramerová

Dramaturgie: Freek Duinhof

Muziek: Denisa Uherová (saxofoon – Lenka Molčányová), Antonín Dvořák

Video, Visuals & & visuele effecten: Álvaro Congosto

Licht ontwerp & visuele effecten: Boaz van den Ban

Fotografie: Sjoerd Derine (serie met Sandra) en ČTK archief (beelden Spartakiada)