Burning Butterfly XL

Annica Muller

De Brakke Grond, Peepshow Palace

04 sep.

vrijdag

20:15-21:10

04 sep.

vrijdag

22:15-23:10

05 sep.

zaterdag

19:00-19:55

05 sep.

zaterdag

21:00-21:55

Burning Butterfly XL is een unieke performance van Annica Muller over het nachtelijke leven in stripclub ‘La Luna’. Een eigentijdse en theatrale vertelling, gebaseerd op autobiografische verhalen en interviews met ex-collega’s, die laveert tussen fictie en docu. Burning Butterfly gaat over een zoektocht naar identiteit en liefde langs de paden van destructiviteit, verslaving en verlossing.

Burning Butterfly XL werpt een humoristische en rauwe blik op seksualiteit, grenzen en macht.

De schoonheid en de lelijkheid van het geromantiseerde, doch grillige nachtleven krijgen vorm. In een ijzersterk doortrokken, hypnotiserend en gestileerd bewegingsidioom, stelt Muller haar lichaam op als spreekbuis van de stripclub.  De Nederlandse en Engelse taal worden dynamisch afgewisseld. Vanaf een klein kistje brengt Muller de nachtwereld tot leven. Snelle schakels en extreme personages bestormen de revue. Butterfly raakt steeds dieper vervlochten met de verhalen en de grens tussen fictie en realiteit vervaagt gevaarlijk. De stralende Butterfly gaat op in haar eigen vlammen.

De verhalen uit Burning Butterfly XL zijn waargebeurd.

Samen gebracht en geconstrueerd uit diverse interviews met betrokken vrouwen uit the scene en de persoonlijke evaringen van de maker. Het publiek wordt in de voorstelling medeplichtig gemaakt en daardoor onderdeel van het verhaal. 

Burning Butterfly XL richt zich vooral op de thema’s; machtsverhoudingen, het verschuiven van grenzen, seksualiteit, identiteit en het verliezen van grip op de realiteit. 

Doordat er wordt ingezoomd op deze specifieke en ‘extreme’ wereld worden de mechanismen herkenbaar. Machtsverhoudingen spelen een rol door alle lagen van de maatschappij. De stripclub wordt hierdoor een uitvergroting en metafoor voor de samenleving en hoe we daarin met elkaar omgaan.

 

“Deze solo toont vooral de sterke techniek van Mullers spel”

 “Met schijnbaar minimale inzet – een verandering van houding, een andere mimiek, een flink aangezet accent – roept ze compleet andere personages op, waarvan meteen duidelijk is wat voor types het zijn. Door snel te schakelen bewaart ze, zonder een seconde van haar plek te komen, een spannende dynamiek, geen moment verliest ze de controle. Haar spel is zowel gevaarlijk als lichtzinnig, even duister als humoristisch.”  Bron Theaterkant – Sander Janssen

Bekijk de teaser

https://www.youtube.com/watch?v=KPK-mNFsd6M

Meer over Burning Butterfly XL en de maker

https://www.vice.com/nl/article/d3aggj/hoe-ik-mezelf-verloor-in-mijn-werk-als-danseres-bij-een-stripclub

https://www.theaterkrant.nl/recensie/burning-butterlfy-14/annica-muller-likeminds/

https://open.spotify.com/episode/2hCoYDZWIZjqTbQsE7z7hV?si=McEeop0cToqJj_YU9dfRPg

 

Snelle schakels en extreme personages bestormen de revue.

"Haar spel is zowel gevaarlijk als lichtzinnig, even duister als humoristisch.” - bron Theaterkrant

Sander Janssens

Over de makers

Actrice & maker

Annica Muller laat zich inspireren door alles wat ze tegenkomt; van hoge kunst tot glimmende kitsch. Ze idealiseert popcultuur, romantiseert spiritualiteit en verwerpt dogma’s. In haar werk zoekt ze veelal naar zingeving en verlossing in deze zoektocht wordt de grens tussen fictie en realiteit op de proef gesteld. Muller neemt haar publiek mee in haar theatrale onderzoek, dat het midden houdt tussen performance, mime en teksttoneel.

Muller (1991) studeerde in 2015 af aan de acteursopleiding van de toneelschool in Utrecht hku. Met de afstudeer-solo This Ain’t Fucking Paris o.b.v. Guido Pollemans, heeft ze haar intrede gedaan in het werkveld. I.s.m. collectief BrUder maakte Muller Commercials voor een beter leven. I.s.m. Barnaby Savage maakte zij Chasing Summer en het vervolg Chasing Summer part2. Haar recentste werk is de solo-performance  Burning Butterfly en daarop volgend Burning Butterfly XL met eindregie van Casper Vandeputte.  

Momenteel i.s.m. Froukje Bouman aan een korte serie van ‘Yogi Anni & Megh Collab’, met wekelijkse nieuwe afleveringen/sketches. https://www.youtube.com/channel/UCidVpCUIMSO2TOZlR6ArrRA      

Muller is o.a. te kennen van Come-Unity van Collectief Poly Poly, ze speelde in Allemaal Mensen van Toneelgroep Oostpool regie Marcus Azzini, Colossus van theatergezelschap Abattoir Fermé regie Stef Lernous, Selling Out regie Tino Sehgal, Omega (NTR-kort) regie Mustafa Duygulu, Shalky (afstudeerfilm) Lance Tangestani en Voor wie is niets onmogelijk van Hanna van Mourik Broekman.

Burning Butterfly XL bedankt

De geinterviewde personen

Eindregie: Casper Vandeputte

Artistieke begeleiding: Liet Lenshoek

Coproducent: Likeminds

Techniek: Jaser Kayser & Rembrandt Pieplenbosch

Kostuum: Saskia van der Klei

Barnaby Savage