Deep Nyx

Mooni Van Tichel

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Grote Zaal

03 sep.

vrijdag

21:15-22:05

04 sep.

zaterdag

16:00-16:50

05 sep.

zondag

18:30-19:20

05 sep.

zondag

21:15-22:05

Deep Nyx is een intense solo in de vorm van een concert dat verschillende relaties tot het lichaam onderzoekt en instrumenten gebruikt om de mogelijkheden van het lichaam uit te breiden en uit evenwicht te brengen, in een constante staat van wilde beweging. Hoe verandert het rockstar lichaam met upbeat energie, in een grote drumstok, in puur vlees? Hoe creëert het zowel een sensuele als een gevaarlijke, gewelddadige relatie tot zichzelf?

Om de drums te bespelen, is het nodig de drumstok stevig, maar niet overcontrolerend vast te houden. De drumstok moet in de hand rusten, en de mogelijkheid behouden om erin op en neer te bewegen, zodat hij losjes van de huid af kan kaatsen. Een drummer kan snelheid en ritme likken en intensiteit verhogen door de stok natuurlijk te laten weerkaatsen om hem dan weer naar impact te begeleiden. Traag drummend, valt de stok naar beneden, draait om en begint haar te bespelen. Een vervormd figuur verschijnt wanneer de stok deel begint te worden van het lichaam van de speler, en binnendringt in het hand tot aan de scapula. Er is een fijne balans tussen controle en loslaten, geweld en abjection, sensatie en sensualiteit bij het vasthouden van de stok.

Deep Nyx is een glitched, gevallen concert. Op een constante drumsoundtrack, wisselt Nyx tussen het bespelen van drums en haarzelf, tussen het vereenzelvigen met Prince en een drumstok. Terwijl het lichaam beweegt tussen object en subject, onderwerpt ze zich aan geweld en abjection, sensatie en sensualiteit. Strevend naar extase, met de beperkingen van zelfproductie, elk aspect van Deep Nyx is gemaakt met de handen – drums, dans, distorsie. Met behulp van instrumenten en hulpmiddelen rondom haar, reikt ze steeds naar hoge intensiteit, zonder ooit een zichtbare climax te bereiken. Geïnspireerd door Prince’s Baby I’m a Star, Ursula Le Guin’s sci-fi novels and Luce Irigaray’s writing.

Deep Nyx werd al vertoond in het kader van Graduation Works STUDIOS in Brussel, en twee korte excerpts werden aangepast aan de context van Dansand! in Oostende.

 

“De jury is erg onder de indruk van het diep gelaagde feministische concept van Mooni Van Tichel, Lacking Reason (working title, werd later Deep Nyx). Van Tichel laat zien dat ze een vernieuwend intellectueel concept weet te vertalen naar een krachtige theatrale wereld. Met haar pitch heeft ze het vertrouwen gegeven dat ze een intense, grensoverschrijdende en bruut poëtische, apocalyptische dansperformance/sci-fi concert gaat brengen.”

Juryrapport De Troffel

"De performance die Mooni Van Tichel ten beste gaf werd een weergaloze fysieke explosie van energie; een draaikolk van het lichaam aan de rand van het bijna lege zwembad. Haar minimale schroefbewegingen op een natte dansvloer raakten via haar mateloze energie aan de grenzen van het fysiek-humane kunnen."

Luk Lambrecht (over het excerpt van Deep Nyx in Dansand!)

Volg Mooni Van Tichel

Facebook Instagram vimeo
Over de makers

Mooni Van Tichel is een performer en maker uit België. Haar eerste contact met dans lag in hiphop en breaking, en al dansend met haar crew leerde ze zoveel mogelijk over street styles en de cultuur errond. Later ontdekte ze hedendaagse dans, wat haar uiteindelijk tot P.A.R.T.S. leidde. Daar rondde ze zowel de Training als de Studios Cycle af.

Momenteel wil ze zowel haar rol als performer en als maker verder ontwikkelen. In het creëren van werk zoekt Mooni naar beweegredenen door middel van beperkende, moeilijke taken om een hoge specificiteit van beweging en kwaliteit te vinden. Ze start vanuit beweging, met een interesse voor een zekere virtuositeit en connectie met muziek, maar laat dan andere beelden en ideeën het werk insijpelen, vaak vanuit feministisch standpunt, actief werkend met het vrouwelijk lichaam. Plezier in beweging, het sociale aspect van dans, een niveau van complexiteit en de specifieke relatie van de performer tot haar lichaam zijn momenteel van belang in Mooni’s werk.

Ze toonde haar werk in Tanzwerkstatt Munich (2018), Open Your Mind (2019), Platform 6a (2021). Voor haar nieuwe solo, ontving ze recent de ‘De Troffel’ prijs, om de ontwikkeling van haar werk verder te stimuleren.

Noa Van Tichel
Management/writing help
Mooni Van Tichel
Maker/performer/music

Choreografie en performance: Mooni Van Tichel

Muziek: Mooni Van Tichel

Mentors (binnen het STUDIOS programma): Bryana Fritz, Mette Ingvartsen

Residentie Support: Zaman, workspacebrussels

Foto’s door Anne Van Aerschot (galerij) en Eimi Leggett (promotiebeeld)

Deep Nyx is gecreëerd in het kader van het master programma STUDIOS in P.A.R.T.S. Veel dank aan Festival Cement en hun financiële steun door middel van de De Troffel prijs, voor het verder ontwikkelen van deze solo. Heel belangrijk ook waren mijn mentors binnen dit proces, Bryana Fritz en Mette Ingvartsen. Tot slot wil ik ook Eric Van Tichel, Jacinta Meganck en Noa Van Tichel bedanken voor alle logistieke hulp en support in de breedste zin van het woord.