DINO

Joos Jonges

Theater de Roode Bioscoop

04 sep.

vrijdag

19:00-19:30

04 sep.

vrijdag

21:15-21:45

05 sep.

zaterdag

18:00-18:30

05 sep.

zaterdag

21:00-21:30

06 sep.

zondag

17:15-17:45

06 sep.

zondag

19:45-20:15

DINO is een poëtische performance over leven in verwondering versus verveling, over marge en maatschappij, over normaal en uniek zijn. Kun je het onderste uit de kan halen zonder eraan kapot te gaan? En wie heeft het beter bekeken, de loonslaaf met zijn warme douche en afhaalmaaltijd, of Dino, met haar zachte drankrandjes, rafelige geheugen en strandwandelingen?

Het leven is een zoektocht – is het niet naar zingeving of geld, dan toch zeker wel naar eten. We mogen best even stilstaan, in een tijd waarin de ene na de andere millennial omvalt van uitbranding, we massaal op vipassana retraite gaan als blijkt dat onze baan geen vervulling geeft en iedereen het maar ‘druk druk druk’ en ‘goed goed met jou’ heeft.

Dino, een vrouw die met een been buiten de maatschappij staat, heeft schertsend schijt aan conventies, glijdt uit over de gebaande paden en vindt met ogen dicht een andere weg. Dino is uit de prestatiemaatschappij gestapt en laat ons zien hoe het ruime sop ruist.

DINO is een poëzieperformance over lanterfanten in de prestatiemaatschappij. We zoeken en staan stil met Dino, die maar wat lijkt aan te modderen en óók als de dood is om niet geleefd te hebben. Dood gaan we allemaal, maar zolang dat nog niet het geval is wil Dino weten dat ze leeft.

“Mijn laatste stropdas ben ik kwijtgeraakt en ik veeg tegenwoordig mijn reet af met het NRC, maar ik weet wel hoe laat de magnoliabloesem aan de Willem de Zwijgerlaan sluit wanneer de zon ondergaat, wat de seinen van de trein bij Overveen voor geluid maken als ze op groen springen en hoeveel jongen de vossen in de Kennemerduinen dit jaar hebben.”

Fernanda Anthonia (Dino)

Over de makers

Joos Jonges is dichter en performer.

Haar werk kenmerkt zich door het aanstippen van de gouden randjes, ook in rottige fases. Met haar werk wil ze een kwinkslag creëren, je even op het andere been zetten en als het even kan je daarmee een glimlach geven. Het leven is een eenzame worsteling van geboorte naar dood, en daar kun je best een lollige worsteling van maken.

Joos deelt haar werk online en op literaire avonden en festivals. Ook heeft zij The Lonely Hearts Club georganiseerd, een avond met gesproken poëzie en muziek. DINO is haar theaterdebuut.

Tekst en spel – Joos Jonges

Regie – Britte Lagcher

Scenografie – Stefan Geesink

Grafisch ontwerp – Michel Walpot