Een Waging Pogen

Erik de Boer

Salon de IJzerstaven

07 sep.

woensdag

21:00-21:45

08 sep.

donderdag

20:30-21:15

09 sep.

vrijdag

18:45-19:30

10 sep.

zaterdag

20:30-21:15

"Laten we met z'n alle een waging pogen tot wredevereld."

Poëtisch dadaïsme met een duif.

In Een Waging Pogen neemt Erik de Boer je mee in een woelige en wervelende spoken word performance over zijn dadaïstische interpretatie van de maatschappij. Op absurde wijze wordt de welbekende witte man en de algehele samenleving geobserveerd. Grote thema’s komen op een ongebruikelijke manier aan het licht. De dadaïstische woord- en taalspelingen ontregelen je gedachten en prikkelen je verbeeldingskracht. De subtiele theatrale toevoegingen maken van elk gedicht een beleving. In deze energieke performance word je vriendelijk vervreemd en op het verkeerde been of tot nadenken gezet. De voorstelling is al begonnen voor men het door heeft.

Een Waging Pogen houdt je niet zozeer een spiegel voor, maar aan het einde is het meer alsof de kapper je je achterhoofd laat zien. Absurditeit en dada in de meest oprechte vorm. De stijlen worden niet vaak meer toegepast. Juist binnen deze vorm komen stijl en inhoud samen. Het is hiermee ook een ode aan het absurdisme en neemt de kijker mee in dat wat deze stijl te bieden heeft.

De voorstelling is voort gekomen uit Erik zijn tweede gelijknamige bundel. Naast de sjaals uit het spinhuis Wols of Wolstreet (zie voorstelling) en veel ander moois, is de bundel ook verkrijgbaar bij de merchandise-tafel.

Over de makers

Erik de Boer (1991) is beeldend kunstenaar en performer uit Friesland, maar exposeert ook buiten de provinciale grenzen in het buitenland. Hij is in  2015 afgestudeerd als theatermaker in Leeuwarden. Sindsdien maakt hij korte performances tot grote avondvullende producties (o.a. te zien in de grote noordelijke theaters zoals De Lawei, en De Harmonie). Als beeldend kunstenaar is hij vooral geïnteresseerd in recycling en een duurzamere wereld. Zijn werk maakt hij met een zo een klein mogelijke ecologische voetprint. Er zit daarom veel ongebruikelijk materiaal in zijn werk. Als performer en dichter speelt hij graag met woorden, taal en de verwachtingen van het publiek.

Wat voor de een absurd is, is voor Erik de meest logische manier om de waanzin en de rariteit van de wereld te begrijpen, vorm te geven en neer te zetten. Wat ongebruikelijk is valt op. Dat zorgt voor een andere manier van kijken en dus ook denken. Waardoor je het publiek ook vanuit een heel ander perspectief kan bewegen/raken. Het is niet lukraak gek doen, maar met een scherp oog niet buiten de lijntjes, maar buiten de lijst kleuren.

Concept, tekst en spel: Erik de Boer
Decor en rekwisieten: Boukje de Boer, Erik de Boer
Dramaturgie en productie: Susanne Visser
Techniek: Boudewijn van Galen
Salon de IJzerstaven: Jos en Egon Schrama
Collage campagnebeeld: Mirjam Engelberts
Bassaccordeon: Hotze Jelsma