Folie à Deux

Studio Danish Blue

De Brakke Grond, Peepshow Palace

12 sep.

zaterdag

20:30-21:20

12 sep.

zaterdag

22:15-23:05

13 sep.

zondag

18:00-18:50

13 sep.

zondag

21:00-21:50

Studio Danish Blue maakt een fysieke performatieve voorstelling voortgestuwd door pulserende synthesizerbeats en intieme ontboezemingen over hoe twee ongeziene mensen elkaar plots zien staan. Folie à Deux is een tragisch liefdesverhaal over contact in een contactarme wereld tegen de achtergrond van een doorrazende snelweg.

Gedeelde gekte

‘Folie à deux’ is een term uit de psychologie die een gedeelde psychose tussen twee mensen beschrijft. Ze verliezen de grip op de werkelijkheid en verdwalen zo in een ruimte waarin de ‘echte’ wereld enkel nog een herinnering is. Hun onderbuik gaat spreken. Hun fantasie/gekte wordt werkelijkheid.

Inkijk in de onderbuik

In de voorstelling Folie à Deux daal je af in het onderbewustzijn van twee eenzame zielen: een chauffeur en een kassameisje van een benzinestation. Via je oren hoor je gedachtes en gefluister. Alsof je een microfoon in hun hoofd hebt gehangen. Via je ogen zie je hetgeen wat borrelt onder de oppervlakte. Alsof je een microscoop zet op hun binnenwereld. Langzaam kun je steeds dieper en dieper wegzinken in de psyches van de personages. Zowel de chauffeur als het kassameisje zijn door hun leven rond de snelweg zo goed als anoniem geworden. Zij werkt op een plek waar elke klant zo snel mogelijk weg wil en dus niemand een band met haar aangaat. Hij rijdt eindeloos op de snelweg, op weg naar nergens. Wat is dit verlangen om te verdwijnen? En kan dat nog wel als ze elkaar ineens zien staan en gefascineerd raken, misschien zelfs geobsedeerd.

‘We stierven bijna slapend in onze auto’

Tijdens het maakproces zijn de makers van Studio Danish Blue – Babette Engels en Jordy Vogelzang – ’s nachts gaan rijden op snelwegen. Ze sliepen tussen truckers, op obscure parkeerplaatsen met alleen een betonnen bunker als wc of in spookdorpjes. Hier zijn ze ook bijna gestikt: vergeet niet om je ramen op te doen als je gaat slapen in een auto. En dit deden ze om te ervaren hoe het is om constant onderweg te zijn. Om te begrijpen hoe het is om te leven op een non-plaats. Dit is een term van de Franse antropoloog Marc Augé die een non-plaats beschrijft als een plek die alleen als functie heeft als doorgang te dienen. Niemand wil er ‘zijn’. Voorbeelden zijn supermarkten, luchthavens, maar ook snelwegen. Folie à Deux is een ode aan en misschien ook wel een verlangen naar de non-plaats. Een bevrijdende en destructieve gedachte. Hoe nergens te zijn?

"Zal ik dansen? Komt er dan publiek? Zie je me dan? Misschien lijk ik op je dochter. Misschien op een jongere versie van je vrouw. Misschien heb je nog nooit zo iemand gezien als ik. Ik raak mezelf even kwijt. Om me daarna terug te vinden. Als ik weer op straat loop. Op weg naar nergens."

Het kassameisje uit Folie à Deux

Volg Studio Danish Blue

Facebook Instagram
Over de makers

Studio Danish Blue is de naam van kunstenaarsduo Babette Engels en Jordy Vogelzang. In 2017 studeerden beide af aan de Amsterdamse Toneelschool. Al tijdens hun studie maakten ze samen voorstellingen, waaronder hun afstudeervoorstelling De Vier Laatste Dingen in samenwerking met regisseur Johan Simons. Direct hierna volgde Onkenbaar geproduceerd door Frascati Amsterdam. In 2018 ontving de Studio de 3Packagedeal van het AFK; een stimuleringsbeurs voor jong talent. In datzelfde jaar werd de installatie Mens op Stok getoond tijdens het Welcome to our Guesthouse Festival van Productiehuis Theater Rotterdam. In opdracht van datzelfde productiehuis maakte de Studio in 2019 de theatervoorstelling Wrakstuk in drie variaties: open lucht, locatietheater en monoloog. In 2020 maakten ze de korte film Helios onder Productiehuis Theater Rotterdam (zie stills hiernaast). Naast de voorstelling Folie à Deux op het Fringe Festival, zal dit jaar ook de voorstelling Voor de Ramp verschijnen (gecoproduceerd door Frascati en Productiehuis Rotterdam). De komende twee jaar maakt de Studio werken in een reeks genaamd Project T. waarbij ze werken rond het antropoceen: het tijdperk waarin het aardse klimaat en de atmosfeer de gevolgen ondervinden van menselijke activiteit, waarin genadeloos duidelijk wordt hoe de mens ongewild zijn eigen ondergang creëert.

Babette Engels
concept, tekst, geluid, regie
Jordy Vogelzang
concept, tekst, geluid, regie
Niels van Heijningen
performer
Merette van Hijfte
performer
Annemieke Buijs
performer

Voorstellingstechnicus: Dries Himpe
Met steun van: Lira Fonds en Productiehuis Theater Rotterdam.
Met dank aan: Joris Palmboom, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond