Gouden Bergen

Nina-Elisa Euson, Ferhat Kaplan en Yeliz Dogan

Podium Mozaïek

03 sep.

vrijdag

19:00-20:00

04 sep.

zaterdag

20:00-21:00

10 sep.

vrijdag

18:30-19:30

11 sep.

zaterdag

18:45-19:45

In ‘Gouden bergen' gaan Ferhat Kaplan en Yeliz Dogan op zoek naar hun privileges als “derde generatie gastarbeiders” in Nederland. Zijn ze Turkse Nederlanders, of eigenlijk toch nog steeds te gast? Naast deze zoektocht leveren ze een ode aan de Turkse gemeenschap in Nederland.

In ‘Gouden bergen’ gaan Ferhat Kaplan en Yeliz Dogan op zoek naar hun privileges als “derde generatie gastarbeiders” in Nederland. Zijn ze Turkse Nederlanders, of eigenlijk toch nog steeds te gast? In deze kleurrijke, humorvolle voorstelling, geschreven en geregisseerd door theatermaker Nina-Elisa Euson, kijkt het duo met een kritische en liefdevolle blik naar de Nederlandse maatschappij, maar ook naar zichzelf. Wat is er voorafgegaan aan de privileges die zij nu hebben? Wat zijn de verschillen tussen hun ervaringen en die van de generaties voor hen?

Over de makers

Nina-Elisa Euson
Nina-Elisa Euson studeerde in 2020 af als theatermaker aan de Toneelacademie Maastricht. In de afgelopen jaren is zij werkzaam geweest als zowel actrice als regie assistent bij Het Laagland, Studio Figur, Wunderbaum, Liveyourstory en Marte Boneschansker. Voor haar afstudeerproject heeft ze de teksten uit het drieluik van Joeri Vos bewerkt tot één voorstelling genaamd Goede Bedoelingen. Voor Wunderbaum schreef en speelde ze mee met de voorstelling Kleurles, wat gaat over racisme en privilege, een voorstelling wat nog steeds speelt op scholen door heel het land. Verder geeft ze spelcoaching aan de studenten van de vooropleiding van de Toneelmeester en Toneelacademie Maastricht. De voorstelling Gouden Bergen -een ode aan de Turkse cultuur- is haar eerste voorstelling geschreven en geregisseerd na haar afstuderen.

Ferhat Kaplan
Ferhat Kaplan is acteur en theatermaker. In zijn werk staat diversiteit en inclusie centraal. Hij zie het dan ook als zijn taak om moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken. In het verleden heeft hij gewerkt aan theaterstukken over seksuele diversiteit, racisme en seksuele voorlichting, welke hij speelt op scholen door heel het land met theatergroep Live Your Story, Wunderbaum en Droogwater. Ook is hij op het podium actief met Gouden Bergen, Boys won’t be boys, #Held(in) en Privileges van een Gast. Ferhat is altijd opzoek naar manieren om zichzelf en de wereld waarin hij leeft te ontwikkelen met als doel de maatschappij inclusiever maken voor de volgende generatie.

Yeliz Dogan
Yeliz Dogan was drie seizoenen te zien in de jeugdserie ‘Spangas’ en speelt bij ‘Lost Project’. In het verleden speelde ze bij theatergroepen als ‘DOX’ en ‘IDtheatrecompany’. Ze heeft onder het jonge makers festival ‘RRReuring’ haar debuut gemaakt met een eigen geschreven multidisciplinaire solovoorstelling #MISLUKTINLIEFDE. In samenwerking met Zwolse Theaters zal zij hier een avondvullende voorstelling van maken. Daarnaast is Yeliz te zien in de voorstelling ‘Gouden Bergen’ die zowel tijdens RRReuring en Fringe Festival te zien is.

Eversines (Remco Hazewinkel)
Eversines is een muziekproducer en DJ uit Amsterdam. Hij focust zich op de energievolle doch dromerige kant van elektronische muziek. Hij released zijn werk bij De Lichting, een record label die hij zelf beheerd. Zijn releases zijn uitgebracht met Yeyeh/ninih en hebben uitgeblinkt in 2019. In 2020 was hij vaak te horen in de School en andere vooraanstaande clubs in Amsterdam.

Ferhat Kaplan
Concept, spel
Nina-Elisa Euson
Regie, concept en tekst
Yeliz Dogan
Spel
Eversines
Muziek
Kabo Lam
Animatie

Credits

Regie: Nina-Elisa Euson
Spel: Ferhat Kaplan & Yeliz Dogan
Muziek: Remco Hazewinkel
Animaties: Kabo Lam
Artistieke coach: Dionne Verwey
Vormgeving: Pluck Venema
Scènefotografie: Jean van Lingen
Mede mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten,
Fonds ZOZ en Podium Mozaïek