Het Is Niet Nieuw

Geoffrey van der Ven

NOWHERE, Theaterstudio

01 sep.

donderdag

21:00-21:30

02 sep.

vrijdag

20:00-20:30

03 sep.

zaterdag

19:45-20:15

04 sep.

zondag

20:15-20:45

"Het Is Niet Nieuw" is een intieme poëtische voorstelling over de verborgen queer verhalen van Afrika. Geoffrey van der Ven neemt je mee op een reis langs de queer personen en tradities van Afrika. Wie was de vrouwelijke koning Nzinga Mbande, of de homoseksuele Kabaka Mwanga? Waarom kennen we deze verhalen niet, en wat betekenen zij voor de queer personen van vandaag?

Deze voorstelling is deel van een combiticket optie. 

En met de verovering van landen, en geforceerde religie, zijn we veel van deze kennis kwijtgeraakt. Dat wat we weten, gewist. De geschiedenis die we vandaag kennen, is volledig incompleet. Delen ervan verkeerd gerepresenteerd, andere hoofdstukken genegeerd. Dus tenzij je er naar op zoek gaat, komt je de ware verhalen niet tegen. 

“Het is niet nieuw” is een poëtische geschiedenisles over de queer geschiedenis van Afrika. Afrika heeft een rijke, maar verborgen queer geschiedenis. Doordat deze verhalen nooit verteld worden, ontbreekt deze kennis bij het maken van huidige politieke en sociale keuzes. In Het is niet nieuw onderzoekt Geoffrey van der Ven hoe hij zich als half Nigeriaanse homo verhoudt tot deze onvertelde verhalen: hoe nieuw is zijn verhaal?

Door middel van spoken word, storytelling en multimedia neemt Geoffrey het publiek mee in de verborgen geschiedenis van de queer community, Afrikaanse tradities en de heldenverhalen die niet nieuw zijn, maar te lang ongehoord.

Volg Geoffrey van der Ven

Instagram
Over de makers

Geoffrey is een Nederlands-Nigeriaanse spoken word-artiest met focus op de BIPOC en LGBTQ+ verhalen die we nergens anders horen. Want zonder representatie verdwijnen verhalen uit het oog van het publiek en raken ze hun betekenis kwijt. Als deze verhalen niet worden verteld, is het alsof ze nooit hebben bestaan.

Geoffrey is onder andere een ambassadeur van Spraakuhloos, het Rotterdam Street Culture Festival en heeft onlangs de “Poet of the Year” award gewonnen bij de Queer & Feminist Poetry Awards.” Hij heeft gestaan op spoken word podia als Tell’em, Woorden Worden Zinnen, en Mensen Zeggen Dingen. Ook treedt Geoffrey op tijdens diverse evenementen als Museum Nacht, Rotterdam Pride, en History Month Breda.

Partners:

Poetry Circle
Stichting Nowhere
Gemeente Rotterdam
Amsterdam Fonds voor de Kunst
De Olland-Buisman Stichting
Spraakuhloos

Special mention:

Lin An Phoa
Gavin Reijnders
Thamar Kempees