HISTORIA

Issam Zemmouri

Zid Theater

03 sep.

vrijdag

19:30-20:10

04 sep.

zaterdag

20:15-20:55

10 sep.

vrijdag

19:30-20:10

11 sep.

zaterdag

19:00-19:40

In zijn solo combineert choreograaf en danser Issam Zemmouri hedendaagse dans, fysieke expressie en beeldende poëzie met elkaar. Historia is een reis die zich uitstrekt over de Middellandse Zee tussen verschillende culturen, talen en beschavingen. We worden meegenomen in een persoonlijke zoektocht naar bevrijding, langs verleden, heden en toekomst. Hierin speelt een eeuwige worsteling tussen de materiële en spirituele wereld plaats. Mag ik mijzelf zijn?, vraagt de reiziger zich steeds opnieuw af, geconfronteerd met de obstakels en spelregels die anderen bepalen. Elke stap die je maakt, heeft direct consequenties voor de situaties waarin je vervolgens terecht komt.

Al dansend worden machtsstructuren aan de kaak gesteld en stereotypes verbroken.

Over de makers

Issam Zemmouri is choreograaf en danser met een unieke stijl: een combinatie van hedendaagse dans, fysieke expressie en sterke beeldende elementen. Met zijn unieke fysieke en beeldende taal, weet hij de ruimte en het personage steeds onverwacht om te vormen tot een nieuwe beleving. Hij is meester in het werken met objecten, die keer op keer de perceptie van de toeschouwer uitdagen. Via dans spreekt hij gevoelige onderwerpen aan, waar woorden tekortschieten. Met zijn danstraining in Marokko en Frankrijk, behoort hij tot de jongste generatie authentieke choreografen en dansers met een eigen artistieke taal. 

Achtergrond  

Historia werd als work-in-progress exclusief vertoond tijdens het ExploreZ festival in oktober 2020 in het ZID Theater. Hierna ontwikkelde Issam deze voorstelling verder. In het voorjaar 2021 is de voorstelling gereed. Tijdens het festival ontmoette Issam choreograaf en maker Christian Guerematchi. Het klikte meteen en Christian geeft in de laatste maakfase zijn adviezen ten aanzien van de choreografie. 

Issam Zemmouri
Concept, choreografie, danser
Chirstian Guerematchi
Dramaturgie
ZID Theater
Producent

Fotografie: Greg Litwin