I WIN, YOU LOSE

Leonie Kuhlmann

Universiteitstheater

04 sep.

zaterdag

19:00-20:00

05 sep.

zondag

21:15-22:15

11 sep.

zaterdag

20:00-21:00

12 sep.

zondag

20:30-21:30

I WIN, YOU LOSE is een theatervoorstelling over de eenzaamheid van een politiek leider onder druk. Hoe voelt het wanneer alle ogen op jou zijn gericht? Hoeveel druk kan jij aan? Leonie Kuhlmann gebruikte voor deze voorstelling haar eigen ervaringen van toen zij zelf politiek actief was.

I WIN, YOU LOSE is een theatervoorstelling over de eenzaamheid van een politiek leider onder druk. Boaz is net verkozen tot minister-president. Uitgerekend zijn zusje Kyra onderneemt als activiste verscheidene acties tegen zijn beleid. Boaz wordt gedwongen publiekelijk stelling te nemen en de persoonlijke strijd die zij met elkaar voeren, wordt plotseling een politiek conflict. Zowel Boaz als Kyra komen klem te zitten in de publieke uitspraken die ze doen. I WIN, YOU LOSE is een visueel en auditief overprikkelende voorstelling een broer en zus die elkaar almaar uitdagen. Maar wat betekent winnen eigenlijk, en wat betekent verliezen?

Deze voorstelling komt tot stand met steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK).

De monoloog Backspace imponeert alleen al met de prachtige setting: publiek kijkt vanaf een stellage over de rand van de zeecontainer neer op de speler, die languit in een laag water ligt. (...) Regisseur Leonie Kuhlmann schreef een mooie monoloog, waarin ze fragmenten uit een leven componeert tot een mozaïek waarbij de toeschouwer zelf in gedachten de scherven aan elkaar mag lijmen. (...) Backspace is een mooi, helemaal af kleinood."

Theaterkrant over Leonie's laatste voorstelling BACKSPACE, Over het IJ 2021

Volg Leonie Kuhlmann

Instagram
Over de makers

Theatermaker & bestuurskundige Leonie Kuhlmann (1989) liet zich voor deze voorstelling inspireren door het klassieke verhaal van Antigone, en verwerkte haar ervaringen van toen zij zelf politiek actief was. Leonie zet niet de hardheid en de spelletjes centraal, maar juist de emotionele gevolgen daarvan. Politici zijn mensen van vlees en bloed, dat wil ze invoelbaar maken.

Deze zomer maakte ze tevens de voorstelling ‘BACKSPACE’ voor het Zeecontainerprogramma van Over het IJ 2021.
Het afgelopen coronajaar maakte ze, met steun van o.a. AFK, de podcast ‘Theater heeft geen zin. Maar ik wel’, over de waarde van theater voor de maatschappij. En ze maakte de theatrale dansfilm ‘Dat Komt Door de Maan’. Haar afstudeervoorstelling, die door corona niet kon spelen, was genomineerd voor de Entreeprijs van Theaterfestival Boulevard.

Leonie over I WIN, YOU LOSE:

“In het verhaal van Boaz en zijn zusje Kyra zitten verschillende lagen die ik wil uiteenzetten in deze voorstelling. In de eerste plaats laat ik een familiedrama zien: hoe het kinderspel van een broer en een zus, van elkaar almaar uitdagen, verstrikt raakt in een politiek conflict. In de tweede plaats wil ik het publiek de eenzaamheid laten voelen van een politicus onder druk.

Ik laat zien hoe het systeem van politiek en media werkt: hoe het mensen klemzet en je de ruimte ontneemt voor het erkennen van fouten. En hoe het je opjaagt tot je jezelf niet meer herkent. Ik zet een wereld neer waarin je altijd ‘aan moet staan’, waarin je altijd overal een mening over moet geven en geen fouten mag maken. Daarnaast is taal een belangrijk wapen: men probeert elkaar te overtreffen of te overtuigen met taal. Schrijnend genoeg is het diezelfde taal die mijn personages klemzet: juist door zich publiekelijk uit te spreken, creëren ze een wurgcontract voor zichzelf. Wat eenmaal gezegd en geschreven is, verdwijnt niet meer.”

Leonie Kuhlmann
Regisseur en schrijver

Tekst en regie: Leonie Kuhlmann

Spel: Gary Blufpand, Jiyan Düyü en Jochem van Rijsingen

Lichtontwerp: Anouk Lagerweij

Productie: Marly van den Berg, Pelle Nelissen