In Lak’ech

Aissa Kraayenbrink

CC Amstel, Grote Zaal

10 sep.

donderdag

19:15-19:45

10 sep.

donderdag

21:00-21:30

11 sep.

vrijdag

19:00-19:30

11 sep.

vrijdag

20:30-21:00

'Jij bent mijn andere ik. Als ik je kwaad doe, doe ik mezelf kwaad. Als ik je respecteer, hou ik van- en respecteer ik mezelf.' - Luiz Valdez

IN LAK’ECH

In Lak’ech is een hedendaagse danssolo met live vocals. In Lak’ech is een gezegde uit de Maya-cultuur en betekent ook wel: ik ben een andere jij. Volgens deze filosofie is alles in het universum gerelateerd aan elkaar. De mensen, de community, de planten, dieren, winden en geesten/zielen vormen een eenheid en niks bestaat zonder de relatie tot de ander. Dat klinkt best abstract: hoe diep kunnen en willen we eigenlijk een verbinding aangaan? En wat is daarvoor nodig? 

In een creatieproces waarin Aissa zich liet inspireren door de Covid-19 en BlackLivesMatter situaties, onderzocht zij de verbinding tussen stem en beweging, om op een abstracte manier het gesprek aan te gaan over haar persoonlijke beleving van de situatie en de mogelijke invloeden ervan.

 

Aissa: ‘In een tijd waar er zoveel roering is en allerlei stemmen een plekje zoeken om gehoord te worden, is het van belang te onderzoeken en te weten wie je bent in het moment. Hierbij komt moed kijken, om je kwetsbaar op te stellen, om te confronteren en te communiceren.’

 

De performance is een intiem dialoog tussen dans en stem ter representatie van de reis naar verbinding. Aissa creëert hiermee een kwetsbare en krachtige beleving waar ruimte is voor reflectie, inspiratie en een gevoel van identificatie. Hoewel het werk een duidelijke thematiek heeft, wordt de ambiguïteit ervan gewaarborgd, zodat de eigen fantasie zijn gang kan gaan en de eigen interpretatie van de kijker wordt gerespecteerd.

Aissa Kraayenbrink zorgt voor verrassende en dynamische beelden in haar duet In Lak'ech (2019). Het synchrone vloerwerk is een moment waarop de voorstelling boven zichzelf uitstijgt. De zang die naar het publiek gericht was, raakte de jury. Al met al is In Lak’ech een bijzondere, fluïde theaterervaring, met getalenteerde performers.

Juryrapport Amsterdam Fringe 2019

Volg Aissa Kraayenbrink

Facebook Instagram
Over de makers

AISSA

Aissa is een danser en jonge maker met een rechtenachtergrond. In 2018 is zij afgestudeerd van de Urban Contemporary/JMD-dansopleiding (UCD) aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK). Daarvoor behaalde zij in 2014 haar bachelor Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam en danste zij tegelijkertijd voor 1,5 jaar bij de 5 o’clock, een dansvooropleiding van de AHK. Hier ontdekte zij haar bevlogenheid voor dans en kunst. Ze heeft gewerkt met verschillende nationale en internationale choreografen, zoals Gianni Grot, Heidi Vierthaler, Ivan Perez/Chris Tandy, Guilio D’Anna, Anne Suurendonk en the100Hands. Daarnaast heeft zij talentontwikkeling trajecten gedaan in Spoken Word, fysiek theater en mime. Aissa heeft zich ontwikkeld tot een intuïtieve, holistische maker die in haar werk verschillende maatschappelijk relevante onderwerpen integreert in de overkoepelende thematiek van verbinding.

WERK

Tijdens haar stagejaar produceert Aissa haar eerste voorstellingsavond: The Next Colour, een triple bill voorstelling met werk van Sophie Prins (solo), Wennah Wilkers (duet) en haarzelf (duet In Lak’ech). Haar duet werd geprogrammeerd door Delft Fringe Festival 2019, Amsterdam Fringe Festival 2019 en door CC Amstel voor CC Amstel Danst. Naast haar artistieke ondernemerschap heeft Aissa zich sinds 2017 op zakelijk (en productioneel) vlak ontwikkeld en is zij werkzaam (geweest) voor Stichting Helden, Helden Inc., Dalton Jansen Choreography en CC Amstel in de hoedanigheden van zakelijke assistent, productieleider, repetitor en performer. Tot slot geeft zij les in de stijlen (urban) contemporary en moderne dans.

VISIE MISSIE

Het stimuleren van authenticiteit en het creëren van een veilige ruimte voor reflectie, identificatie en inspiratie in een snel veranderende wereld. In ons totaliteit als mens hebben wij te maken met gevoelens, gedachten, overtuigingen, onzekerheden, emoties, talenten en gebreken, met ons lichaam, geest en ziel. Wij hebben een verleden, een toekomst en het huidige moment. Niks hoeft verborgen te worden, alles mag er zijn, maar wat er ‘echt’ is, is het moment. In dit moment wil Aissa sterk staan in haar kwetsbaarheid.

STIJL

De danstaal die ze gebruikt is hedendaags en heeft invloeden van urban en modern. Daarnaast laat Aissa zich inspireren door andere disciplines, zoals fysiek theater, tekst en zang.

Aissa Kraayenbrink
Choreografie en dans
Melvin Aroma
Vocalist live

CREDITS

Aissa Kraayenbrink – choreografie en dans

Melvin Aroma – vocalist live

Conni Trommlitz – beeld

Jesse Vanhoeck – dramaturgisch advies

Sophie Prins – stem coaching

Roselie van Herk – kostuums

Jens van Huizen – technische ondersteuning

Met speciale dank aan – ICK Amsterdam, AFK, CC Amstel, Amsterdam Fringe Festival