Mephisto: Eine Komödie

Marieke Giebels

Pllek

09 sep.

woensdag

18:45-19:30

09 sep.

woensdag

21:30-22:15

10 sep.

donderdag

18:45-19:30

10 sep.

donderdag

21:30-22:15

In dit tweede deel van haar moderne vertaling van Goethe’s Faust, creëert Marieke Giebels een duistere kroniek over onze verslaving aan het licht. Ondersteund door een dreigende soundscape van Jip van den Dool (Orkater), neemt zij het publiek mee op een trip langs onze demonische symbolen en duivelse onderbuikgevoelens.

Helaas. We hebben gefaald. In onze eindeloze poging om in flikkerend discolicht te dansen, zijn we vergeten onze demonen van gepaste aandacht te voorzien. Terwijl zij jankend, koprollend en kronkelend onze blik probeerden te vangen op de dansvloer, keerden wij ons af en deinden mee op de beat van het flitsende licht. Maar bij elke weggewuifde donkerslag, begonnen onze demonen harder te briesen en te jammeren om aandacht. ‘Een aaitje, een gesprekje, een blik zou al genoeg zijn’, zo kermden zij. Uiteindelijk, ten einde raad, ondernamen zij een wanhoopsdaad: zij stalen onze kinderen. Weg uit de discotheek. Eén voor één voerden zij ze af; onze jongens, meisjes en alles ertussenin. Wij lieten ze begaan, sloten onze ogen en schurkten nog wat steviger tegen elkaar aan. Opeengepakt dansen we nu, oneindig, in een herhalende, middelmatige misstap. Zonder kinderen, zonder licht. Niet donker, maar grijs, flitsend grijs, is het hier.

Marieke Giebels studeerde in 2015 af aan de acteursopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Bij Fraslab van Frascati Producties maakte zij in 2019 ‘Margarete: Eine Tragödie’, het eerste deel van haar duivelstragedies. In dit tweede deel van haar moderne vertaling van Goethe’s Faust, creëert zij een duistere kroniek over onze verslaving aan het licht. Ondersteund door een dreigende soundscape van Jip van den Dool (Orkater), neemt zij het publiek mee op een trip langs onze demonische symbolen en duivelse onderbuikgevoelens.

Volg Marieke Giebels

Instagram
Over de makers

Marieke Giebels studeerde in 2015 af aan de acteursopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Ze speelde daarna o.a. bij Het Nationale Theater, Het Ro Theater en Stichting Likeminds. Bij Frascati Producties maakte zij in het kader van Fraslab in 2019 ‘Margarete: Eine Tragödie’, het eerste deel van haar duivelstragedies.

Jip van den Dool (muziek) studeerde in 2014 af aan de Toneelacademie Maastricht, en speelde o.a. bij Toneelgroep Amsterdam & Toneelschuur Producties. Tegenwoordig is hij vaste maker en componist bij Orkater.

Mart van Berckel (eindregie) studeerde piano, muziektheater en regie aan ArtEZ Arnhem en de Zürcher Hochschule der Künste, Zürich. Sinds zijn afstuderen maakte hij voorstellingen bij De Nieuwe Oost, KASKO (voorheen Kameroperahuis), Theater Sonnevanck en NNT/Club Guy & Roni.

 

Marieke Giebels
Concept & Spel
Jip van den Dool
Muziek
Mart van Berckel
Eindregie

Concept, Tekst & Spel: Marieke Giebels

Muziek & Spel: Jip van den Dool

Eindregie: Mart van Berckel

Kostuum: Josefine Smid

Posterbeeld: Peter Giebels

met dank aan: Amarte Fonds, Ada Ozdogan, Berthe Spoelstra, Orkater, Nick Bos