Messe

Roi Soleil

Pllek

07 sep.

maandag

19:00-19:30

07 sep.

maandag

21:00-21:30

08 sep.

dinsdag

19:00-19:30

08 sep.

dinsdag

20:45-21:15

Roi Soleil vous présente: Messe. Een multilinguaal popconcert vol katholieke glitters. In Messe (mis)gebruiken we de vorm, de pracht en de praal van de katholieke mis. Echter zullen we op eigen voorwaarden een mis beleven zoals we dat nog nooit gedaan hebben. De voorstelling Messe bespeelt de gebieden van een katholiek superbowl event, een beglitterde albumrelease en een concertante mis.

Messe is het Franse woord voor ‘mis’ en uiteraard een verwijzing naar het Engelse woord ‘mess’. Binnen mijn debuutalbum gebruik ik de katholieke mis als kader voor het album. Met het album en met de daaraan gekoppelde voorstelling wil ik op zoek gaan naar hoe ik een mis beleef op mijn eigen voorwaarden. Waarbij ik de vorm, de pracht of de praal van de katholieke mis wil (mis)gebruiken: maar de inhoud niet. Via de songs beleven we een mis zoals je die nog nooit hebt meegemaakt. 

In één lange muzikale lijn van dertig minuten nemen we je mee in de fantasie van de Zonnekoning die u betoverend zal bezingen.

Madonna leerde me ‘how to express myself’, Gaga legde me uit dat ik ‘on the right’ en ‘born this way’ was en Stromae suste me in slaap met de boodschap dat het allemaal wel goed zou komen. ‘So what I’m still a rockstar’ en ‘if you can’t love yourself how in the hell you gonna love somebody else’, voegde P!nk en Rupaul nog toe… 

Wees welkom bij mijn, multilinguale, kerkelijke queer popconcert van Francofonisch goud.
Welcome to my mess.

“Matthijs Rijsdijk heb ik leren kennen als een ambitieuze maker die groot durft te denken en een veelzijdige performer die niet aan een speelstijl vastzit. In zijn werk zoekt hij naar de grenzen tussen kunst en kitsch, muziektheater en performance, vermaak en filosofie waarbij hij zonder problemen alle disciplines inzet. Hij valt als kunstenaar niet te boxen en dat maakt hem tot een interessant figuur. Ik volg met veel nieuwsgierigheid zijn ontwikkeling en vermoed dat hij een maker is die iets nieuws kan bijdragen aan het huidige theaterlandschap.”

René Geerlings over Matthijs Rijsdijk

"Matthijs Rijsdijk is vanaf het begin betrokken bij het project BOYS WON'T BE BOYS. Hij heeft zich ontwikkeld als maker, muzikant en performer. Hij is bescheiden, gedreven, heeft een professionele houding en onderzoekt op een intelligente manier zijn relatie met het publiek. Zijn performances zijn prikkelend en betoverend en berusten altijd op groot vakmanschap en beheersing van zijn zangstem en fysiek."

Rikkert van Huisstede over Matthijs Rijsdijk

Als artistiek leidster van Codarts Muziektheater ervoer ik Matthijs als een uiterst eigen performer en gedreven student. Hij is een meester in het transformeren en weet hoe hij een publiek moet bespelen. Met zijn uitgesproken smaak en bijzondere theatraliteit zal hij je altijd verrassen.

Anouk Beugels over Matthijs Rijsdijk

Volg Roi Soleil

Facebook Instagram
Over de makers

Als zanger, acteur en theatermaker smelt ik, Matthijs Rijsdijk, al mijn fantasie samen in het popicoon Roi Soleil. Het in goud gehulde alter ego is gebaseerd en geïnspireerd op Louis XIV, ofwel de Zonnekoning, en kent een grootse grandeur en vindt zijn inspiratie bij (pop)iconen, drag en Franse geschiedenis/koningshuizen. Met Roi Soleil ben ik afgestudeerd van de opleiding Muziektheater aan Codarts Hogeschool voor de Kunsten te Rotterdam in juli 2019. Als Roi Soleil verzorgde ik het openingsevent voor Rotterdam Pride Confab 2019 in de Grote Zaal van de Rotterdamse Schouwburg en ben ik als performer betrokken bij het project ‘Boys Won’t be Boys’.

Met studiegenoten Jip Warmerdam en Veronique Post heb ik het muziektheatercollectief de SATURNERS opgericht.

Als maker ben ik verbonden aan kunstenaarscollectief Time Window in Rotterdam. 

Matthijs Rijsdijk
Roi Soleil
Judith Rijsenbrij
Vocals & keys
Nick Deroo
Performer
Valentijn Mallee
Producer
Rosetta Drenth
Regisseur