Mis

Nannette Poortinga

Theater de Roode Bioscoop

02 sep.

donderdag

19:00-19:45

03 sep.

vrijdag

20:00-20:45

04 sep.

zaterdag

19:15-20:00

05 sep.

zondag

20:00-20:45

08 sep.

woensdag

19:30-20:15

09 sep.

donderdag

20:30-21:15

Mis is een kleinkunstvoorstelling over een miskraam en al het lelijks en grappigs (ja, echt) dat daarbij komt kijken. Vol lef en humor zet Nannette Poortinga een persoonlijk verhaal over proberen en mislukken neer. Na een zwangerschap, die eindigt in een miskraam, gaat Nannette tussen al het verdriet op zoek naar hoop en humor. Vol grappige scènes, ontroerende liedjes en eerlijke verhalen.

Als het in de media al eens over miskramen gaat wordt er eigenlijk altijd bij gezegd: “Hier zouden we het meer over moeten hebben.” Zeker 1 op de 7 zwangerschappen eindigt voor de 16e week in een miskraam. Meer dan 1 op de 10 vrouwen ondergaat dit. Per jaar zijn er tussen de 20.000 en 30.000 Nederlandse vrouwen (en hun partners) die met dit verlies te maken krijgen. Een miskraam is een onzichtbaar verlies. “Erkenning van je verdriet maakt het dragelijker. Weten dat je niet de enige bent maakt je minder eenzaam,” zegt Poortinga. “En door ruimte te geven aan de zwaarte, komt er vanzelf ook ruimte voor het lichte en de lach.”

Kijk Mis en vind schoonheid in de lelijkste ziekenhuiskamers, bijzondere reacties van de gewoonste mensen, de grap als er ogenschijnlijk weinig te lachen valt. Een taboedoorbrekende, liefdevolle voorstelling, kleinkunst met een lach en een traan.

Meer weten? Check nannettepoortinga.com voor alles over de maker, of luister hier het interview over Mis bij Met het Oog op Morgen.

Na tien minuten zat een groot deel van de crew met tranen in de ogen. Tegen het eind hield niemand het meer droog.

Rémon Beeftink

Nannette heeft een verhaal in handen dat belangrijk is om in de wereld te brengen. Haar schrijfstijl combineert authenticiteit, humor en ontroering.

Sjoeke-Marije Wallendal

Deze voorstelling gaat over een miskraam. Ja, is dat nou leuk om te kijken? Wel als Nannette Poortinga het maakt. Zij kan namelijk het harde leven, schoonheid en kunst op een prachtige manier samenbrengen.

Jacolien van Eekeren

Over de makers

Nannette Poortinga (1989) is schrijver en theatermaker. Ze studeerde theologie, maar de preekstoel paste haar niet: geef haar maar de ruimte van een theatervloer. In 2019 debuteerde zij met haar solo Spelende Mens op Zwolle Unlimited, een paar maanden later ging haar voorstelling Smal pad in première op het Amsterdam Fringe Festival.

Sinds de theaters sloten gebruikt ze haar site (nannettepoortinga.com) als speelvloer. De columns die ze daar schrijft worden enthousiast gelezen en vormen deels de basis voor haar nieuwe voorstelling. Poortinga is spoken word talent bij Poetry Circle 040 en speelt bij muziektheatergroep de Vliegende Speeldoos.

In 2015 studeerde zij af als Docent Theater aan ArtEZ Hogeschool voor de kunsten in Zwolle, in 2012 rondde zij de bachelor Theologie af aan de Theologische Universiteit Kampen.

Sjoeke-Marije Wallendal (1983) is de regisseur van Mis. Ze werkt sinds 2007 als regisseur, onder andere bij KASKO Huis voor muziektheater, festival de Parade en Tryater. In 2015 heeft ze haar Masterdiploma regie behaald aan het RITCS School of Arts in Brussel, in datzelfde jaar rondde ze de postgraduaat Sensorial language and the poetics of play af aan de Teatro de los Sentidos in Barcelona af. In 2006 behaalde ze haar diploma Docent Theater aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Zwolle.

Nannette Poortinga
Concept, tekst, spel, muziek
Sjoeke-Marije Wallendal
Eindregie

Fotograaf beeld Mis: Boy Hazes in samenwerking met TapasTheater

Fotograaf Nannette Poortinga: Fiona Kelatow