N>A>M> (Non Aligned Movement)

Christian Guerematchi

Compagnietheater, Grote Zaal
Meervaart theater, Blauwe zaal

06 sep.

zondag

20:45-21:25

11 sep.

vrijdag

21:30-22:10

A Balkan Afro-Futuristic fantasy: Generaties lang worden culturele codes systematisch onderdrukt en om dit tegen te gaan heeft een volk gecodeerde informatie in tijdcapsules verstopt. De capsules zijn verspreid door tijd en ruimte. Om de zoveel tijd moet iemand een symbolisch ritueel doen om de boodschap weer te laten vrij komen.   

Deze voorstelling is ook onderdeel van onze Double Bill: Araneo & N>A>M> (Non Aligned Movement)

De danssolo N>A>M> (Non Aligned Movement) is een zoektocht naar de zwarte Europese identiteit en de codes van het zwarte lichaam. Choreograaf Christian Guerematchi en muzikante Shishani hebben beide wortels in zowel Europa als Afrika. Ze laten zich voeden door hun eigen achtergrond. In combinatie met de stemmen en bewegingen van de Afrikaanse diaspora gaan ze in N>A>M> (Non Aligned Movement) op een epische afrofuturistische reis naar de Balkan.

N>A>M> (Non Aligned Movement) is het eerste gedeelte van het bredere bewegings- en stemonderzoek Epistemologies of The Body, waarin de klemtoon ligt op verhalen over het zwarte lichaam. De titel N>A>M> (Non Aligned Movement) is geïnspireerd op de beweging van ‘niet gebonden landen’ uit de jaren ‘60 die een rol hebben gespeeld in de dekolonisatie van de wereld en de onafhankelijkheidsstrijden van zogenaamde derdewereldlanden.

Shishani is vocalist, gitarist en songwriter met roots in Namibië & Belgie maar groeide voornamelijk op in Nederland. In haar werk brengt ze deze werelden samen. Ze heeft verscheidene prijzen gewonnen voor haar werk in binnen- en buitenland en tourt internationaal. Met haar kwartet Namibian Tales en in samenwerking met UNESCO onderzocht ze muzikale tradities van San mensen in de Kalahari woestijn. Ze doet verscheidene samenwerkingen met artiesten uit theater, spoken word en dans. In opleiding is ze antropoloog & musicoloog en als artiest & activist belicht ze sociale vraagstukken in haar werk.

Volg Christian Guerematchi

Facebook Instagram youtube
Over de makers

Christian Guerematchi is geboren in Maribor, Slovenië, voormalig Joegoslavië. Hij heeft naast Oost-Europese ook Centraal-Afrikaanse roots. Na afronding van het balletconservatorium is hij lid geworden van het nationale ballet Maribor/Slovenië onder de leiding van Edward Clug. Als danser werkte hij o.a. bij het Ballet Kiel in Duitsland en bij Compagnie Thor in Brussel. Sinds 2006 woont en werkt Christian in Nederland en sinds 2008 is hij gelieerd aan ICK Amsterdam. Door zijn interesse voor de stem werkt hij in Amsterdam o.a. voor Nicole Beutler Projects. Tussen 2016 en 2018 heeft hij zijn propedeuse Theaterwetenschap behaald aan de UvA, wat hem een nieuwe kijk op het maakproces gaf. Als maker heeft hij ervaring opgebouwd in een aantal samenwerkingen en choreografieën, o.a. met World Opera LAB en Keren Rosenberg. White Noise in samenwerking met de spoken word artiest Otion in 2019 was zijn eerste grotere en eigen geproduceerde voorstelling.

Concept/choreografie/productie: Christian Guerematchi

Muziek/geluid: Shishani

Tekst/Dramaturgie: Gita Hacham

Kostuums/Design: Jonathan Ho

Creative Director: PINKB!NK

Fotografie: Alwin Poiana

Mogelijk gemaakt door: ICK Amsterdam & AFK