Geannuleerd: Parasite Paradise

Anke Somers

Bestaat er nog zoiets als een volmaakte plek in een tijd waar Moeder Aarde zichtbaar achteruit gaat? Twee vrouwen stranden in een put tijdens hun zoektocht naar het aards paradijs. Parasite Paradise is de afstudeervoorstelling van Anke Somers (BE) aan LUCA Drama. Samen met Mélissa Diarra (FR) gaat ze op speelse wijze op zoek naar de verhoudingen tussen de mens en haar omgeving.

Het Aards Paradijs

Witte stranden, wuivende palmbomen, zoete vruchten in overvloed. 

Het is goed mogelijk dat deze beelden in je opkomen. Maar bestaat zo’n volmaakte, zorgeloze plek eigenlijk (nog) wel? En waar kan je die dan precies vinden?

Parasite Paradise

Twee totaal verschillende vrouwen vinden elkaar onderweg. Beiden zoeken ze naar het Aards Paradijs. Maar aan hun tocht komt een eind wanneer ze in een diepe put vallen. Het is er koud, leeg en het water heeft een apart smaakje. Met een memorecorder als houvast proberen ze grip te krijgen op wat hen overkomt. Tot de borrelende wereld die al die tijd aanwezig was, haar eigen verhalen blijkt te vertellen. Ze eist haar rol en zeggenschap op en neemt geen genoegen met het louter fungeren als decor voor de mens.

 Parasite Paradise is ontstaan vanuit de fascinatie voor landschappen, eerst aangetast door de mens, daarna verlaten als lege ruïnes. Landschappen die vervolgens op bijzondere wijze heropleven en nieuwe ecologieën vormen. Parasite Paradise vraagt zich hoopvol af of de relatie tussen mens en natuur te herstellen valt.

In deze voorstelling wordt voornamelijk Engels gesproken, afgewisseld door Nederlands en Frans. Boventitels aanwezig.

Normaal gezien ging deze voorstelling in première in juni 2020 in kunstencentrum nona (BE), maar dat werd afgelast. Parasite Paradise zal dus haar première kennen op Amsterdam Fringe Festival!

 

"Onverwachts, quirky en fun om naar te kijken!"

Tunde Adefioye

Volg Anke Somers

Facebook Instagram
Over de makers

Anke Somers

°1997, Mechelen – België

In 2015 startte ik aan de toneelopleiding aan LUCA School of Arts, Leuven. Daar voltooi ik nu mijn Master. Deze productie is mijn afstudeervoorstelling. Ik vind het belangrijk om theater te maken dat zich met beide voeten in het vaak troebele heden positioneert. In 2018 leerde ik Mélissa kennen tijdens een collab tussen onze scholen. Zij volgde de toneelopleiding aan IAD Louvain La Neuve. Het resultaat bevatte ook een mix van Nederlands, Engels en Frans en dat heeft de kiem voor deze samenwerking gezaaid. Eerder ben ik ook bezig geweest als slam poet en werkte mee aan producties van Ultima Thule, ARSENAAL/LAZARUS en Abattoir Fermé. Begin 2019 richtte ik met klasgenoten Collectief NOK op. Onze eerste voorstelling ‘Roberto Zucco’ toerde kort door Vlaanderen. 

 

Mélissa Diarra

°1996, Bordeaux – Frankrijk

Reeds op vroege leeftijd leerde en beoefende ik Afrikaanse dans. Na enkele jaren besloot ik me aan theater te wagen. In 2014 begon ik aan de toneelopleiding van IAD in Louvain-La-Neuve (BE), een opleiding gefocust op zowel stem als lichaam. Tijdens mijn studies werkte ik aan meerdere theater – en dansproducties en creëerden we met ons kunstenaarscollectief de vereniging RavieSinds ik in 2018 afstudeerde, werkte ik aan verschillende filmprojecten zoals Prise au piège en Le cantique des cantiques, een experimentele film geregisseerd door André Goldberg. Naast actrice, zangeres en danseres ben ik ook aan het werk als theatermaker en organisator van culturele evenementen.

 

 

Mélissa Diarra
Performer
Anke Somers
Maker & Performer

Concept, tekst en spel – Anke Somers
Spel – Mélissa Diarra
Coaching – Wanda Eyckerman
Campagnebeelden – Naser Kianersi
Advies scenografie – Timme Afschrift

Deze voorstelling werd gemaakt in het kader van de Master opleiding aan LUCA School of Arts Drama.

Met dank aan:

Pleun Van Engelen, Tunde Adefioye, Zoë Boogaerts, Ellis Meeusen, Runa Robbroeckx, Egon Schoelynck, Anaïs Jansen, Kyra Verreydt, Baptiste Leclere, Sarah Martone, Léopold Terlinden, Nico Boon & Kristof Van Perre.