Suus

Gerardjan Rijnders, Eeke Boonstra en Roeland Fernhout

Theater de Roode Bioscoop

04 sep.

zondag

20:00-21:00

05 sep.

maandag

20:00-21:00

09 sep.

vrijdag

20:30-21:30

10 sep.

zaterdag

18:00-19:00

Suus is een zinnelijke voorstelling over de ontdekking van seksualiteit, over macht en misbruik binnen een relatie maar vooral over liefde. En over schrijven.

Een schrijver zit alleen in zijn kamer. Hij overziet zijn leven. Of wat er van over is. Hij probeert zijn leven te duiden op de enige manier die hij kent: schrijvend. Maar zijn herinneringen aan Suus, zijn vrouw?, zijn muze?, blijken weerbarstiger dan gehoopt. Tijdens de voorstelling creëert de schrijver zijn personage ‘Suus’ maar hij blijft niet ongeschonden als dit personage zich tegen hem keert. Suus is een zinnelijke voorstelling over de ontdekking van seksualiteit, over macht en misbruik binnen een relatie maar vooral over liefde. En over schrijven.

"BOONSTRA IMPONEERT IN INTRIGEREND SPIEGELPALEIS" https://www.theaterkrant.nl/recensie/suus/eeke-boonstra-gerardjan-rijnders-roeland-fernhout/

Sander Janssens De Theaterkrant

‘Eeke Boonstra speelt op hoogspanning alle drie de vrouwen in “Suus” van Herbert Achternbusch, met Gerardjan Rijnders als haar/hun slachtoffer. Mooie voorstelling, regie van Roeland Fernhout.’

Joyce Roodnat Over de voorstelling in de studio van de Theaterschool

Over de makers

Wie zijn wij

Mijn naam is Eeke Boonstra en ik ben op 17 januari 1994 geboren in Rotterdam. In 2019 ben ik afgestudeerd van de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Tijdens mijn school periode heb ik mij niet alleen ontwikkeld als actrice, maar ook als theater maker. Als onderdeel van het muziektheatercollectief “In plaats van Verkering” schreef en speelde ik mee in oa. de voorstelling “In plaats van Waardering” en “In plaats van Verkering speelt Weerwolven”. In het derde jaar kreeg ik les van Roeland Fernhout en samen met nog 9 andere studenten speelde ik de voorstelling “Savage/Love”. Met de gedichten van Sam Shepard als uitgangspunt maakten we een punk- dansvoorstelling over de ongekende kracht van liefde. Uit die samenwerking kwam Suus voort. Ik heb gespeeld bij oa Het Nationale Theater, Toneelgroep Oostpool en International Theatre Amsterdam ter gelegenheid van Requiem voor Tomaat.

Roeland Fernhout is geboren op 18 april 1972 in Tilburg. Roeland Fernhout was van 1999 tot 2015 verbonden aan Toneelgroep Amsterdam. Hij was oa. te zien in Angels in America, Scènes uit een huwelijk, Othello, Romeinse Tragedies, Hamer vs Hamlet, waarvoor hij een Arlecchino nominatie ontving. Fernhout maakte de solovoorstelling Let’s get Killed! naar aanleiding van het werk van Bret Easton Ellis. In 2011 ging Schemerlanden, het tweede deel in Fernhouts onderzoek naar het geweld van de verbeelding en de verbeelding van geweld, in première.
In 1995 werd Roeland Fernhout bij het grote publiek bekend door zijn rol in de film Zusje. Hij was onder meer te zien in films en televisieseries als Diamant, Siberia, All Stars, Floor Naber, Annie MG Schmidt, Phileine zegt Sorry en de BBC serie Killing Eve. Verder heeft Roeland Fernhout deelgenomen aan het programma Wie is de Mol? en Expeditie Robinson, en was Roeland presentator van RTL Travel en Cinemania (VPRO). Fernhout speelde oa bij het Zuidelijk Toneel, het RO-theater en de Toneelschuur. In 2012 werd hij voor zijn rol in TERUG in de categorie Beste Acteur in een Televisiedrama voor een Gouden Kalf genomineerd. Onlangs werd hij opnieuw genomineerd voor een Gouden Kalf, ditmaal voor zijn rol in de serie Commandos in de categorie Beste bijrol dramaserie.

Gerardjan Rijnders werd op 2 juni 1949 geboren in Delft. Na zijn middelbare school ging hij in Amsterdam naar de regie-opleiding aan de Toneelschool. Na zijn afstuderen in 1973, werkte hij als regie-assistent van Fritz Marquardt bij de productie Penthesilea van Heinrich von Kleist voor de Toneelraad Rotterdam. In 1977 is Rijnders gevraagd om samen met regisseurs Paul Vermeulen Windsant en Ulrich Greiff de leiding van Het Zuidelijk Toneel Globe over te nemen. Globe ontwikkelde zich tot een van de spraakmakendste gezelschappen van Nederland. Van 1987 tot 2000 was hij artistiek leider van een nieuw gezelschap, Toneelgroep Amsterdam, dat is ontstaan uit een samengaan van het Publiekstheater en toneelgroep Centrum.
Sinds 2000 is Rijnders freelance theatermaker en werkte hij bij o.a Toneelgroep Amsterdam, Het Nationale Toneel, Het Zuidelijk Toneel, Het Rotheater, Het Zuidelijk Toneel, De Mug met de Gouden tand/VPRO, Toneelgroep De Appel, Suver Nuver, Carver, Wunderbaum, De Warme Winkel en Dood Paard.
Onderscheidingen:
Albert van Dalsumprijs 1977 voor Schreber.
Albert van Dalsumprijs 1988 voor zijn aandeel in de totstandkoming van drie nieuwe Nederlandse stukken bij Toneelgroep Amsterdam (Bakeliet, De Caracal en De Hoeksteen)
De Theaterfestival Prijs in 2000 voor De Cid.
De Hendrik de Vries prijs, 2001, voor zijn gehele oeuvre
De Prins Bernhard Cultuurfonds Theater Prijs, 2003, voor zijn gehele oeuvre

Gerardjan Rijnders regisseerde in 1979 de wereldpremière van Suus voor ZT Globe, nu speelt hij de schrijver. Roeland Fernhout regisseert. Eeke Boonstra speelt Suus.

Roeland Fernhout
Regisseur
Gerardjan Rijnders
schrijver
Eeke Boonstra
Suus

AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst) en Stichting Melanie