Teiro

LARA DROŽĐEK

Dansmakers

03 sep.

donderdag

19:30-20:15

04 sep.

vrijdag

19:15-20:00

04 sep.

vrijdag

21:45-22:30

In TEIRO werkt beginnend maker Lara Drožđek, die zowel danser als psychologe is, samen met twee andere Urban dansers en ieders traumata. In het proces werken ze door de trauma’s heen en illustreren zij deze met dans. Niet alleen de pijn, maar juist de vaak onderbelichte veerkracht en persoonlijke groei als gevolg van trauma zal getoond worden.

Wat is TEIRO?  Het woord ‘trauma’ komt oorspronkelijk van het Griekse woord ‘teiro’, wat zowel inwrijven als uitwrijven betekent. Het illustreert hoe een trauma enerzijds kan zorgen voor pijn en littekens (het inwrijven), maar anderzijds ook kan zorgen voor nieuwe perspectieven, wijsheid en veerkracht (het uitwrijven).

In TEIRO zal het publiek verschillende processen na een trauma te zien krijgen, zoals de vermijdingsfase, overlevingsstand, triggerreacties en groei van veerkracht. Waar de ene danser meerdere processen doorloopt, blijft de ander wellicht ‘haken’ in een bepaald proces.

Voor dit stuk gebruikt Lara Urban dans als basis en experimenteert zij ook met andere bewegingstalen. Er zal gespeeld worden tussen deze stijlen en bewegingen zullen uit hun context getrokken worden en nieuwe betekenissen krijgen.

Na de voorstelling zal een kort gesprek (max. 15min) plaatsvinden over de psychologische gedachtegang m.b.t. trauma en het werkproces.

'Als coach heb ik haar maakproces van dichtbij meegemaakt: vol kwetsbaarheid, eerlijke nieuwsgierigheid en reflectie. Haar choreografisch werk is eigenwijs, kwetsbaar en soms ongepolijst, maar altijd authentiek. Lara is bereid om het proces grondig te verkennen en daar ben ik trots op.'

André 'Drosha' Grekhov - Coach en Cultureel ondernemer, Sample Culture

Over de makers

Choreografe Lara Drožđek heeft als danser met verschillende Urban danstheatervoorstellingen getourd met Solid Ground Movement. Naast hiphop ontwikkelde zij zich tevens binnen de (afro)Latin stijlen. Vorig jaar heeft zij middels een Artist in residency de thema’s kracht en kwetsbaarheid onderzocht waaruit twee duetten zijn ontstaan. Teiro zal haar choreografie debuut zijn. Haar inspiratie voor dit stuk werd o.a. geprikkeld door de weerbaarheid die zij bij vele getraumatiseerde patiënten heeft waargenomen.

Deze voorstelling is tot stand gekomen met het Urban Arts Talent Fonds (FCP) en Solid Ground Movement, met coaching door Alida Dors en André ‘Drosha’ Grekhov.

Maker: Lara Drožđek

Dansers: Alvaro Oosterwolde, Wendy de Vries, Lara Drožđek

Artistieke coaching: André ‘Drosha’ Grekhov, Alida Dors

Muziek: DJ Lovesupreme

Lichtplan: Ingeborg Slaats

Zakelijke leiding: Ger Jager

Productie: Nadin Topal, Marieke van Dis

Publiciteit: Yoram Otten

Fotografie campagnebeeld: Ivo van der Bent

Design campagnebeeld: Emma Verhoeven

Met dank aan Waikuma Pentury, Bryan Druiventak, Solid Ground Movement, I-psy en Fonds Cultuur Participatie