WEG

Danielle van Vree

OBA Theater

05 sep.

zaterdag

18:30-19:15

05 sep.

zaterdag

20:30-21:15

06 sep.

zondag

15:00-15:45

06 sep.

zondag

17:00-17:45

In de interdisciplinaire voorstelling WEG staan een oudere vrouw, een asielzoeker en een verloren twintiger op het kantelpunt van leven en dood waar de tijd lijkt stil te staan.

WEG gaat over drie mensen: een oudere vrouw die door haar ziekte voor euthanasie heeft gekozen, een twintiger die het leven zinloos vindt en geen verbinding voelt met de wereld om zich heen en een asielzoeker die al maanden in een asielzoekerscentrum wacht tot zijn aanvraag wordt behandeld. Alle drie hebben ze het gevoel op een uitzichtloos punt in hun leven te staan. In WEG zien we hoe de drie verschillende levens elkaar kruisen – levens die ogenschijnlijk weinig overeenkomsten hebben, maar worden verbonden door een heimelijk verlangen naar de dood.

Spel: Marlies Heuer, Rick van der Steen en Vincent van Woerkom.

Van Vree baseerde het concept en de teksten op gebeurtenissen uit haar eigen leven en interviews met verschillende mensen in vergelijkbare situaties. De tekst voor de asielzoeker schreef Van Vree samen met Saeed Al Gariri uit Jemen.

Over de makers

‘Als kunstenaar beweeg ik me tussen allerlei disciplines in en daar zoek ik een eigen taal voor.’

Danielle van Vree studeerde aan de Mime Opleiding van de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam en volgde twee werkperiodes aan de Rijksacademie. Haar werk bestaat uit performances en video’s en een combinatie van die twee, waarbij zij zoekt naar het spanningsveld tussen fictie en realiteit en de dialoog met de toeschouwer essentieel is. Haar werk is vaak gesitueerd op bijzondere locaties of in de openbare ruimte. Met WEG neemt zij de locatie mee de theatrale ruimte in.

‘De afgelopen jaren heb ik aan verschillende projecten gewerkt vanuit mijn fascinatie voor de thema’s tijd, aanwezigheid en ruimte, waarbinnen ik de ‘relatie tot de ander’ onderzoek en de verhalen die wij daarin delen.  Mijn benadering is fysiek en filosofisch en reikt de toeschouwer een concept aan, waarin ruimte is voor reflectie. Intiem en afstandelijk tegelijkertijd.’

Afgelopen september maakte zij in opdracht van de Gemeente Amsterdam de performance ACT OF SEEING voor het Mahlerplein in Amsterdam Zuid; een performance over het kijken en zien van de ander. In mei 2019, tijdens een residentie van het Mondriaan Fonds in Den Helder, maakte ze ACT OF THE SEA, een performance en een film over de invloed van de zee op ons denken en handelen. In 2018 maakte ze PERFORMING SPACE: een mobiele ruimte die door het ontwerp een interactie aangaat met de omgeving en het publiek. Speciaal voor deze ruimte maakte zij de performances: ACT OF TIME, ACT OF OBSERVING en ACT OF PRESENCE.

WEG wordt geproduceerd door Stichting Ansicht. Danielle van Vree is artistiek leider van de stichting.
Veel dank aan Hostel ClinkNOORD voor het beschikbaar stellen van ruimte.

Concept, tekst en regie: Danielle van Vree
Spel: Marlies Heuer, Rick van der Steen, Vincent van Woerkom
Tekstbijdrage: Saeed Al Gariri
Dramaturgie: Isabel Meloen
Muziek: Marko Bonarius
Camera: Victor Horstink
Techniek: Prem Scholte Albers
Productie: Stichting Ansicht
Publiciteit: Fayst
Beeld: Casper Koster