Without Quite Knowing

Irina Baldini

Dansmakers

11 sep.

vrijdag

19:00-19:30

11 sep.

vrijdag

20:30-21:00

12 sep.

zaterdag

16:00-16:30

12 sep.

zaterdag

21:00-21:30

Verhalen en verwachtingen in twijfel trekken, met subtiele misleidingen om de aandacht af te leiden. We waarderen twijfel als plaats van potentieel, en injecteren het zorgvuldig waar de logica van systemen patronen kan consolideren en kritisch denken kan verhinderen. We dagen gegevenheden uit, nodigen uit om (door) te denken, (mee) te luisteren en om kortstondige waarheden te creëren.

De waarde van twijfelen:
Hoe kijken we, vanuit welk perspectief? Wie is de hoofdrolspeler wiens oren we lenen? (de persoon, het object dat de persoon hoort…) Door hiaten, leegtes of misverstanden te creëren, stelt het werk ter discussie welke aannames, ficties en verhalen we vertellen die deze creatie mogelijk maken.

Door een veelvoud aan audio-inputs / outputs en taken die de dansers betrekken in een dialoog tussen de beweging van hun lichaam en die van hun gedachten, evalueren ze en onderhandelen ze, waarbij ze onmogelijkheden en tijdelijke interne conflicten benaderen. Gebaseerd op de praktijk van feedbackloops van ATE, pakt het werk kwetsbaarheid aan door middel van dialoog tussen media, het stimuleren van twijfel en assertiviteit door communicatie en miscommunicatie, om verandering en instabiliteit in de praktijk te brengen door middel van creatie en verbeelding.

Het gebruik van technologie:
De kunstenaars gebruiken microfoons, koptelefoons, draadloze luidsprekers om te spelen met fluctuerende aandacht en kleine misleidingen. GSR-sensoren, die worden gebruikt om gegevens te coderen en om te zetten in geluid, worden rechtstreeks teruggevoerd naar de uitvoering en beïnvloeden de evolutie ervan door de fysiologische veranderingen in de uitvoerders. Technologie in dit werk is geen speciaal effect, en ook geen truc. Het is een fantasierijk hulpmiddel dat ons kan helpen om dingen te zien die er niet zijn.

De rol van het publiek:
Het publiek ervaart het werk met koptelefoons. Deze zorgen voor een 3D-geluidservaring die wordt gegeven door binaurale opnames, waardoor ze het gevoel krijgen dat ze daar zijn ‘waar dingen gebeuren’. Het publiek krijgt geen antwoorden of lessen, maar wordt uitgedaagd, bevraagd of samen opengesteld voor mogelijkheden, maar in de intimiteit van hun persoonlijke reis.

I look rewind my eyes to what I don't see The more I look The less I don't see The faster this shade lightens

Elisa Vassena

Over de makers

Italiaans / Finns danser en maker, Baldini treedt op als performer in galeries en musea en choreografeert voor zowel theater als op locatie. In 2013 richtte ze samen met drie andere kunstenaars de 4bid Gallery in Amsterdam op, een plek voor experimenten en locatie voor ontwikkeling van tijdelijke culturen met dwarsverbanden naar meerdere disciplines en landen. Ze was ook mede-oprichter van het kunstproject Highs & Lows, een performance-avond in OT301 (Amsterdam) die internationale hedendaagse choreografie verbindt met live art. Baldini laat zich inspireren door een opening, een begin of antwoorden vinden op onuitgesproken vragen. Zij heeft twee producties tijdens de laatste twee Biennale Danza in Venetië gepremieerd.

Publicaties:
Low Content, 2018
Kelder, 2020

 

Irina Baldini
Choreographer


choreographer
Irina Baldini

assistant
Simona Piras

performers and voice
Elisa Vassena, Artémise Ploegaerts, Marco Caudera
Voice Andrew Demetriou, Tashi Iwaoka, Charlie Prince, Irina Baldini

visual and sound design
Irina Baldini

lighting consultant
Pierre Mollet

co-production
4bid Gallery – developing temporary cultures
OT301
AFK