fbpx
FRINGE_logo.png

Rite van wat Was

Interdisciplinaire dansvoorstelling waarin het publiek wordt ondergedompeld in een zintuiglijke reis over ecologische smart. 

Margarida Constantino 

Locatie: Frascati 2

Datum:

duur van de voorstelling: 35 min

De inwijding van het gebrek aan toekomst. Een kitscherige postume viering van iets dat nooit heeft gekregen wat het verdiende. ‘Rite van wat Was’ plaatst de interactie tussen mens en natuur, ter nagedachtenis van wat er ooit was, in een prisma van lof en fictie: een daad van ontkenning en een onbedoeld essay over greenwashing.  

Als de Apocalyps het einde is, zou er geen daarna zijn. De term ‘post-apocalyptisch’ is daarom in essentie een contradictie. Wie spreekt over een ‘post-apocalyptisch’ tijdperk ontkent zichzelf, want de aarde zal zonder ons gewoonweg rondjes blijven draaien. En zo banen we ons, onomkeerbaar, verder een weg door de ruimte, niet in staat de tijd waarin wij leven bij te houden.  

‘Rite van wat Was’ is een hedendaags sociaal portret en onderzoek dat gaat over de duurzaamheid van de planeet en over corporate greenwashing. 

Biografie

Margarida Constantino is een non-conformerende artiest, performer en dans theatermaker. Toegewijd koestert ze samenwerkingen tussen disciplines en performatief vocabulair, met dans en gesproken tekst als belangrijkste voertuigen. Haar werk is eigenzinnig, ironisch en onontkoombaar politiek.  

Afkomstig uit Portugal, werkt Constantino sinds 2017 in Nederland, waar ze een bachelor Dansmaker aan ArtEZ heeft gevolgd. Ze heeft gewerkt voor Nicole Beutler Projects (NL) en Companhia Instável (PT). Van 2021 tot 2023 werkte ze als danser voor LeineRoebana (NL). In 2023 heeft Constantino performances gedaan voor Henry Rodriguez, Carine Grizzo (PluggedLiveShows), Christina Mastori en LeineRoebana. Ook heeft ze gechoreografeerd en gedanst voor de film “Almost Like Home” van Dilan en Behzad Safari, en gingen twee eigen shows in première: “Sagração de quem Era” en “SELF-HELP: How to Make Babies, Have a Career and Eat Organic.”.  

Dit jaar was ze performer voor “The Circle of Truth: Part II” en voor Lea Ellemann in een residentie bij Ulrike Quade Company en Event Robotics. Ze deed mee aan het onderzoek voor ‘We are Earth’ van Nicole Beutler in coproductie met Opera Ballet Vlaanderen. Verder is ze dit jaar bezig als maker voor Delft Fringe, Amsterdam Fringe en Theater a/d Rijn. 

credits

Choreograaf & artistiek directeur: Margarida Constantino. Performance: Emma Bogerd, Ana Meireles, Ignacio Sanz en Margarida Constantino. Lichtontwerp: Rodrigo Ribeiro. Muziek compositie: Rodrigo Ribeiro. Aanvullend muziekontwerp: Maas Van Gogh. Kostuums: Lea Ellemann. Videograaf: Christina Mastori. Fotograaf: Dolf Pereboom. Mogelijk gemaakt door het support van Amsterdams Fonds voor de Kunst, ICK Amsterdam en Triplets Amsterdam.