fbpx
FRINGE_logo.png
Winnaars Best of Fringe Awards 2023!!!

Amsterdam Fringe Festival 2023 reikt vijf prijzen uit aan meest veelbelovende voorstellingen!

Lieve Fringers, het zit erop… We kunnen het zelf nog niet geloven dat deze FANTASTISCHE editie van Amsterdam Fringe voorbij is. We hebben gelachen, gehuild, geknuffeld, gezien, geluisterd, gepraat EN gebubbeld!  

Zondagavond 17 september reikten we de Best of Fringe Awards uit tijdens een bubbelende awardshow! Zesentwintig juryleden, professionals uit verschillende hoeken van de podiumwereld uit binnen- en buitenland, kozen de winnaars van dit jaar en zeiden het volgende: 

 

Best of Fringe Awards – 11 3 8 7 – Trevoga 

Trevoga vermengt internetcultuur met dans en zet in 11 3 8 7 een dystopische virtuele wereld neer die tot in detail klopt. De performance is onheilspellend en licht tegelijk. De jury prijst Trevoga zowel om de sterke visuals als de hoge kwaliteit van de dans. 11 3 8 7 is activistisch, grappig, moedig, queer en Fringy. 

Best of Fringe Awards – The Rainbow Cinema – Vladlena Sandu 

The rainbow cinema is een pakkende en eerlijke voorstelling. Het is een persoonlijk, kwetsbaar verhaal over prostitutie, seksueel geweld en mensenhandel. Het zware en kwetsbare verhaal staat in sterk contrast met het zoete, roze decor. De jury is enthousiast over het decorontwerp met filmbeelden van Sandu, de beeldende tekst en het spel van actrice Ali Zijlstra. Sandu’s verhaal heefteen boodschap die iedereen moet horen. 

Best of Fringe Awards – WGF: An Honorific Show of Drag – Sassi Bois / Igor Alvarez Cugat 

An honorific show of drag is filosofisch, politiek, licht en brutaal. Deze drag performance laat zien dat een lipsync show ook in het theater een plek heeft. Het publiek wordt onderdeel gemaakt door de clubsetting die de performer neerzet. Gedurende de voorstelling ga je meer en meer houden van de performer. Daarnaast vertelt An honorific show of drag een belangrijke boodschap over mentale gezondheid en zelfdoding in queer- en transgemeenschappen, verpakt in een speelse ode. 

International Bursary Award – DELUSIONAL I killed a man – Diana Salles 

Delusional, I killed a man is volgens de jury een ontroerende performance. Performer Diana Salles laat met haar aerial dance zowel het geluk als de uitdagingen van transitie zien. Iedere beweging is goed uitgedacht. Het licht, de kostuums, de muziek en de beweging komen samen in een gelaagd verhaal over transformatie en wedergeboorte dat je recht in het hart raakt. 

Honorable Mention – Through Spaceless Spaces – ILYA 

In het maakproces kwamen de jonge performers veel obstakels tegen, maar het resultaat is authentiek, verfijnd en mooi gebalanceerd. De jury is onder de indruk van de manier waarop de performers verbonden raken met de architectuur van de stad. Ze zien de potentie van dit project en hoopt dat het niet eindigt op Fringe. 

 
 
 
Prijzen 
De Best of Fringe-winnaars worden na het festival door het Fringe team actief voorgesteld aan programmeurs van festivals, theaters en andere mogelijke speelplekken. Hierbij kunnen de winnaars leunen op het grote netwerk van het team. Ook krijgen ze hierbij productionele ondersteuning. De International Bursary-winnaar krijgt een bedrag van € 3000,- om het spelen van de show op Fringe Festivals in het buitenland te bekostigen en krijgt hierbij ook ondersteuning van het Fringe team. De Honarable Mention is een blijk van waardering en support. 

 

We willen niet alleen deze uitzonderlijke performances in de schijnwerper zetten, maar IEDEREEN die deel uit maakte van Fringe 2023!  

Alle makers, performers, crewleden, vrijwiliggers EN bezoekers: DANK JULLIE WEL!  

We hebben het echt gedaan: we kwamen uit onze bubbel, en stapten samen de Fringe binnen!  

WE LOVE YOU!